• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...

Akaryakıt zamları, vergi, araç sigortası ile otoyol, köprü, otogar giriş çıkışları gibi ücretlere yapılan zamlar; şehirlerarası otobüs firmalarını olumsuz etkilediğini belirten Batmanlı firma yetkilileri, otobüs firmalarının çok zor günler geçirdiğini ifade etti.

Otobüs firmaları, artan akaryakıt ve diğer masrafları karşısında dayanamadığını ve bu nedenle otobüs fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldığını söyleyen firma yetkilileri, yaptıkları zamlardan dolayı otobüslerinin tam kapasiteyle yolcu taşıyamadığını ve ciddi zararlar ettiğini belirtti.

Yaşadıkları zorlu ve sıkıntılı sürecin aşılması için devletten akaryakıt ve giderlerinde indirime gitmelerini talep eden firma yetkilileri, aksi durumda birçok firmanın iflas edeceğini söyledi.

"Otobüs firmaları artan maliyetlerden dolayı zor bir dönemden geçiyor"

Artan maliyetlerden dolayı otobüs firmalarının çok zorlu bir dönemden geçtiğini belirten otobüs firma yetkilisi Abdurrahman Çelik, "Otobüs firmalarının en büyük sorunlarının başında akaryakıt ve parça giderlerinin artmasıdır. Bunlarla beraber yüksek araç sigortaları, haksız trafik cezaları ve eleman sıkıntısıdır. Bundan dolayı devletin otobüs firmalarına teşvik vermesi hem Batman için hem de millet için iyi olacaktır. Daha önce Batman'ın yerli firmaları 6-7 tane vardı ve rekabet oluyordu. Ama şu anda bu firma sayısı zor şartlardan dolayı ikiye düştü. Daha önceki yıllarda en düşük araç modelimiz 2-3 yaşlarındayken şu anda 15-16 yaşındaki otobüslerle çalışıyoruz. Bir otobüs tek seferde azami 800-900 litre yakıt yakıyor. Bunun litresini 45 liradan çarptığınız zaman büyük bir maliyet oluyor. Böyle olunca bilet fiyatları da yükseliyor." dedi.

"Akaryakıt desteği verilirse otobüs sektörü ayakta kalır ve bilet fiyatları da düşer"

Hava yolu ve deniz yolu taşımacılığına verilen ÖTV ve KDV'siz akaryakıt desteğinin otobüs firmalarına verilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, "Otogar girişleri, yol, otoban ücretleri bize göre çok fazladır. Maliyetlerin artması ve giderlerin düşmesi nedeniyle firmalar tek tek kapatmaya başlıyor. Bizim için devlet destekli teşviklerin olsa, akaryakıtta bir ayrıcalık tanınsa, uçaklara ÖTV ve KDV'siz verildiği gibi akaryakıt desteği verilirse otobüs sektörü ayakta kalır ve bilet fiyatları da düşer. Bundan dolayı devletin biz otobüs firmalarına destek vermesini istiyoruz. Bu konuda bizlere yardımcı olurlarsa memnun oluruz." ifadelerini kullandı.

"Böyle devam ederse tüm firmalar iflas edecek"

Şu anda otobüs firmalarının en büyük sıkıntısı akaryakıtta yaşanan orantısız fiyat artışları olduğunu ifade eden bir firma yetkilisi Abdullah Men, "Akaryakıt fiyatları almış başını gidiyor ve önüne geçilmiyor. Maliyetlerimiz artınca yolcu bilet ücretlerini yükseltmek zorunda kalıyoruz. Yolcularda otobüs yerine uçak tercih ediyor ve bizler de iş yapamaz hale geliyoruz. Yolcu sayımız git gide düşüyor. Otobüslerimiz zarar ediyor. Vergilerimiz çok yüksek. Lastik, yakıt, otogar giriş ve çıkışları ve her şeye her gün zam yapılıyor. Böyle devam ederse tüm firmalar iflas edecek. Şu an bilet ücretlerimiz Ankara bin 100 lira, İstanbul bin 350 lira ve bu rekabet fiyatıdır. Normal şartlarda ise bu fiyatlar bin 500 lira olan ücreti bin 350 olarak zararına kesiyoruz. Akaryakıt ve vergilerimiz düşürülürse bizim için iyi olur. Ayrıca uçaklara, gemilere, yatlara verilen yakıt tarifesinin bizlere de verilmesini talep ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)