• DOLAR 34.238
  • EURO 37.542
  • ALTIN 2870.488
  • ...
SON DAKİKA
 Havaların soğumasıyla sakatat ürünlerine talep arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan sakatat, soğuk günlerde enerji vererek ısınmayı sağlayan besleyici özellikleriyle öne çıkıyor. Kelle, böbrek, işkembe ve bumbar gibi sakatat ürünleri, hem lokanta menülerinde hem de ev mutfaklarında sıkça tercih edilmekte ve kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.

Besleyici ve lezzetli yapısıyla bilinen sakatat, özellikle kış aylarında Siirt mutfağında özel bir yere sahip. Yöre halkı, protein açısından zengin yiyecekleri yemeklerine katarak soğuk havalarda daha enerjik kalmayı tercih ediyor.

"Bu tür yemekler kış aylarında hem besleyici hem de sıcak tutuyor"

Kış aylarında besleyici yemeklere olan talebin arttığını ifade eden Nasır Yılmaz, özellikle dana işkembesini tercih ettiğini söyleyerek, "Genel olarak havaların soğumasıyla birlikte sakatat ürünlerine olan talebin arttığını görüyoruz. Ben özellikle dana işkembesini tercih ediyorum; çünkü onun tadı gerçekten daha lezzetli. Ancak bazı vatandaşlar koyun işkembesini de tercih ediyor. Koyun işkembesinin çorbası gerçekten çok lezzetli oluyor. Ayrıca, bu iş yerine her gün taze ürünler geldiği için dana işkembesini tercih ediyorum. Sakatat yemeyi seviyoruz; bu tür yemekler kış aylarında hem besleyici hem de sıcak tutuyor." dedi.

"Fiyatlar pahalı"

Havaların soğumasıyla birlikte sakatat almaya gelen Abdurrahman Minas, fiyatların biraz pahalı olmasından dert yandı.

Minas, "Sakatat yemeyi çok seviyoruz, ancak temizlenmemiş bumbarın çifti 70 lira. Bu da biraz pahalı geliyor,” dedi. Özellikle kış aylarında sakatatın besleyici özelliğinin ve sıcak tutma etkisinin önemli olduğunu vurgulayan Minas, bu tür ürünlerin sağlık açısından da faydalı olduğunu belirtti. Ancak fiyatların yükselmesiyle birlikte insanların daha fazla düşünmek zorunda kaldığını ifade etti.

Tedarikçiler yoğun talebe yetişmeye çalışıyor

Bu mevsimsel talebi karşılayabilmek için kasaplar ve sakatatçılar da hazırlıklarını artırıyor. Siirt’in tanınmış sakatatçılarından Lokman Kaya, müşterilerden gelen yoğun talebi şu sözlerle anlattı:

"Havalar soğur soğumaz, dükkanımıza yoğun bir müşteri akını başlıyor. İnsanlar karaciğer, işkembe ve diğer sakatat ürünlerini almak için geliyorlar. Talebi karşılayabilmek için tedariklerimizi artırmak zorunda kaldık. Kelle paça, işkembe çorbası, bumbar çorbası Siirt halkı tarafından çok sevildiği için büyük bir talep patlaması yaşıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz, ancak yine de talepleri tam olarak karşılayamıyoruz."

"Sakatatı güvendiğiniz yerden alın ve taze tüketin"

Kaya, sakatat fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, "Bir işkembe 70 lira, gerçekten yazık. Temizlenmiş bumbar 150, kelle 200 lira." şeklinde ifade etti.

Sakatat ürünlerinin çok hassas olduğuna dikkat çeken Kaya, son olarak şu uyarıda bulundu:

"Sakatat alırken taze olup olmadığına, bozuk olup olmadığına dikkat edilmeli. Şu anda dış piyasadan gelen sakatat ürünleri yenilmeyecek durumdalar. Güvendikleri sakatatçılardan alışveriş yapsınlar ve aldıkları ürünleri günlük taze pişirsinler. Buzdolabında saklamasınlar." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir