• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Muayene odasında tıp tarihi müzesi oluşturdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MANİSA - 1987 yılından beri tıp alanında kullanılan eşyalarla ilgili bir çalışma yapan Üroloji Dr. Fahrettin Er, muayene odasında yaklaşık 600 parçalık bir top müzesi oluşturdu. Tıp tarihi müzesinde 3 bin yıllık göz ameliyat aleti, Çanakkale Savaşı'nda kullanılmış serumlar ve Manisa'nın ilk mikroskobu olduğu tahmin edilen bir mikroskop gibi tarihi eserler yer alıyor.

Yaptığı çalışmalarla adını duyuran Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi Üroloji Dr. Fahrettin Er, yeni bir çalışmaya daha imza atarak, uzun yıllar boyunca tıp alanında topladığı yaklaşık 600 eserle, hastanedeki muayene odasında bir tıp müzesi oluşturdu. Koleksiyoner Dr. Fahrettin Er'in hastanenin poliklinik bölümünde bulunan muayene odasında oluşturduğu tıp tarihi müzesinde 3 bin yıllık göz ameliyat aleti, Çanakkale Savaşı'nda kullanılmış serumlar ve Manisa'nın ilk mikroskobu olduğu tahmin edilen bir mikroskop gibi tarihi eserler yer alıyor.

Türkiye'de bu çapta koleksiyon sayısı az
Muayene odasında oluşturduğu tıp tarihi koleksiyonunun 600 parça oluştuğunu belirten Dr. Er, "Bunları 1987 yılından itibaren toplamaya başladım. Bu eşyalara birer birer ulaştım. Manisa'da ne kadar eski hekim, sağlık memuru varsa bunların hepsini tek tek tespit edip çocuklarına, torunlarına mirasçılarına ulaştım. Benim için tıp tarihimiz için çok anlam ifade eden bu eserlerin hepsini zaman içerisinde topladım. Aslında bu eserler bir tıp tarihi müzesini tek başına oluşturabilecek büyük bir koleksiyon. Türkiye'de bu kadar büyük çaplı bir koleksiyon çok az sayıdadır. Birkaç koleksiyondan birisidir. İleride Manisa'da bu eserlerle bir tıp tarihi müzesi yaprak gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Burada M.Ö. bin yıllarında kalma göz ameliyat aletlerinden, Çanakkale Savaşı'nda kullanılmış serumlardan, Manisa'nın ilk mikroskobu var. Manisa'da 1915 yılına ait Doktor Orhan Ünalan'ın aletleri bulunmaktadır. Kendisinin kullandığı ameliyat aletlerini çocukları bana hediye etti. Hiç satmayı düşünmedim. Bazı eserleri de ücret karşılığında aldım." dedi.

Müzenin meraklıları çok
İleride kendi adına bir müze yapmak istediğini dile getiren Er şöyle konuştu: "Toplumun tamamının faydalanacağı bir müze istiyorum. Yetkililer de bana bir yer tahsis ederlerse sevinirim. Eğer böyle bir imkan vermezlerse kendi maddi gücümle bir müze yapmayı düşünüyorum. Bazen grup grup hastalar sadece gezmek için geliyorlar. Öğle arasında gelip geziyorlar ve ben de çok seviyorum. Gelen hastanın yarısı kadar da meraklısı geliyor. Herkes teşekkür ederek buradan ayrılıyor. En son Milano'ya buradaki üroloji aletlerini götürdüğümde çok ilgi çekmişti. Gelecek yıl ki Avrupa Üroloji Kongresi'nde bu eserleri getirirseniz burada kongre boyunca sergileriz dediler." (Ramazan Sındıraç-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir