• DOLAR 34.252
  • EURO 37.612
  • ALTIN 2908.84
  • ...
BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü: Meşru müdafaa, uluslararası insancıl hukuku ihlal etme yetkisi vermez
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 CAFER SELÇUK


İşgal güçlerinin Gazze'ye saldırılarının birinci yılında değerlendirmelerde bulunan BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Shamdasani, uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin boyutlarını anlattı.

işgal güçlerinin saldırılarında uluslararası insan hakları hukuku ile uluslararası insancıl hukuka uymadığına dikkati çeken Shamdasani, özellikle de sivillerin korunması gibi önemli konular hakkında ciddi soru işaretleri uyandıran pek çok olaya şahit olduklarını belirtti.

Shamdasani, meydana gelen çeşitli şiddet olayına atıfta bulunarak, okullara, insani yardım çalışanlarına yapılan saldırıları, zorla yerinden edilmeleri ve rapor edilen toplu mezarları hatırlattı.

Saldırılarda hastane ve ambulansların da hedef alındığını, insani yardımların engellenmesiyle Filistin halkının çektiği acıların daha da arttığını kaydeden Shamdasani, "Tüm bu eylemler uluslararası insancıl hukukun çok ciddi ihlalleri anlamına gelebilir." dedi.

"İsrail'in cezasız kalması bölgedeki çatışmayı körüklüyor"

işgal güçlerinin cezasız kalmasının Orta Doğu'daki "çatışmayı körüklediğini" vurgulayan Sözcü Shamdasani, "Ciddi insan hakları ihlalleri cezasız kaldığında, çatışmanın tarafları daha da yüzsüzleşiyor." ifadesini kullandı.

Shamdasani, bu cezasızlığın sonuçlarının ağır olduğunu ve bölgede artan bir "intikam, şiddet ve adaletsizlik" döngüsüne yol açtığını belirterek, "Uluslararası insancıl hukuka bağlı kalmadan daha fazla askeri eylem gerçekleştirebilecekleri konusunda kendilerine çok daha fazla güveniyorlar." diye konuştu.

Adaleti sağlamak için sahip olunan çok sayıda mekanizmaya rağmen hesap verebilirlik yönünde sınırlı ilerleme kaydedildiğini aktaran Shamdasani, bu kısıtlı ilerlemeden duyduğu endişeyi dile getirdi. Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) müdahil olmasının önemli olduğunu vurgulayan Shamdasani, adaletin sağlanması sorumluluğunun devletlere de ait olduğunu kaydetti.

Shamdasani, "Hesap verebilirlik konusunda ısrar etmek, insan hakları ihlallerinin olduğu söylenen büyük olayların soruşturulmasında ısrar etmek için ikili diplomasiyi kullanmak, ciddi ihlallerin sorumlularından hesap sormak için kendi ulusal mahkemelerinizde evrensel yargı yetkisini kullanmak gibi birçok yol var." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir