• DOLAR 34.272
  • EURO 37.677
  • ALTIN 2912.727
  • ...
Batman Üniversitesinin yapay zeka projesi örnek gösterilen proje listesinde yer aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yükseköğretim kurumlarında yapay zeka destekli projelerin hayata geçirilmesiyle tarım sektöründe dönüşüm yaşanıyor.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından haber sitesinde yayımlanan ve yaklaşık 20 üniversitenin bulunduğu listede Batman Üniversitesinin geliştirdiği projeye de yer verildi.

Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Sönmez tarafından yürütülen "Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi" projesi ile seralardan alınan veriler yapay zeka ile işlenerek kontrol ediliyor, bitkilerin hastalıkları ve rekolte tahmini yapılabiliyor.

Üniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimlilik, su tasarrufu ve sürdürülebilir tarım teknolojileri, yapay zeka ile birçok alanda tarımsal üretime katkı sağlaması hedefleniyor.

Akademisyen ve öğrencilerin yer aldığı projeler çiftçiler için tarlalarda ve seralarda üretimde zaman ve emek kaybını önlemeyi amaçlıyor.

Yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor,  çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir