İşgal güçlerinin Gazze soykırımında birinci yıl: İngiltere'nin Filistin politikası değişmedi..
İşgal kuvvetlerinin Gazze'deki soykırımı birinci yılını geride bırakırken, İngiltere'de genel seçimlerde merkez sol İşçi Partisinin 14 yıl sonra parlamentoda çoğunluğu kazanarak iktidara gelmesi, İngiltere'nin Filistin politikasına ciddi değişiklik getirmedi.
Ülkede 4 Temmuz'daki genel seçimlerin ardından iktidarın Muhafazakar Partiden İşçi Partisine geçmesiyle yeni hükümetin, işgal kuvvetlerine kısmi silah ambargosu getirmesi ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmasına yönelik itirazını geri çekmesi ilk başlarda "iyiye işaret" olarak yorumlandı.
Ancak dana sonraki aylarda Gazze'de soykırımın durdurulması konusunda herhangi bir somut adım atılmadı. Bu da yeni hükümetin eski hükümetlerin izlediği Filistin politikasını değiştireceği yönündeki beklentileri boşa çıkardı.
İngiliz hükümeti, son açıklamalarında ateşkesin sağlanması ve Gazze'de insani durumun iyileştirilmesi çağrısı yapsa da halen işgal kuvvetlerinin saldırılarını kınamaktan kaçınıyor.
Öte yandan, seçimlerden zaferle çıkan İşçi Partisinin lideri ve ülkenin Başbakanı Keir Starmer'ın, seçimlerden önce yaptığı bir konuşmada, "İsrail'in Gazze'ye verilen elektrik, su ve yakıtı kesmeye hakkı olduğunu söylemesi" de zaman zaman gündeme geliyor.