• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Taliban'dan tam 21 yıl sonra bir Rusya galibiyeti daha! Rusya çıkarıyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET BOZDAŞ

Rusya, Afganistan İslam Emirliği'ni yöneten Taliban'ı 'terör örgütü' listesinden çıkaracağına dair açıklamada bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Taliban'ın 'terör örgütü' listesinden çıkarılması kararının 'en üst seviyelerde' alındığını duyurdu. Kararın, yasal prosedürün uygulanmasının ardından yürürlüğe gireceği belirtildi.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakan Vekili Moskova’da

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakan Vekili Amir Han Muttaki 'Moskova formatındaki' Afganistan toplantılarının 6. Turuna katılmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitmişti.

Moskova'daki toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, Taliban'ın 'terör örgütleri' listesinden çıkarılmasıyla ilgili açıklamasında "Rusya'nın üst yönetimi tarafından bu konuda bir prensip kararı alındı. Ancak bu sürecin Rus hukuk sistemi kapsamında yürütülmesi gerekiyor. Sürecin yasayla belirlenen usulde tamamlanması için hukukçuların, parlamentonun ve diğer kurumların hummalı çalışma yapması gerekiyor" dedi.

Rusya, Afganistan'da bulunan ABD öncülüğündeki yabancı askerlerin 20 yıl sonra ülkeden çıkarılmasının ardından yönetime gelen Taliban ile ilişkileri iyileştiriyor. Taliban yönetimini henüz herhangi bir ülke resmi olarak tanımazken, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, Taliban yönetimi tarafından görevlendirilen büyükelçilikleri ülkelerine kabul etti.

Taliban yıllarca Rusya ile mücadele etmiş, Rusları yenip kovmuş ve sonrasında ABD ile de mücadelesinden galip gelerek Afganistan'ı özgürleştirerek Afganistan İslam Emirliğini ilan etmişti. Nihayetinde Rusya'nın onları devlet olarak kabul etme yoluna gideceği adımları atmaya başlamasıyla Rusya'ya bir kere daha diz çöktürmüş oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir