• DOLAR 34.258
  • EURO 37.837
  • ALTIN 2929.023
  • ...
Orta Asya ülkeleri nükleer enerjiye yöneliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nüfusun arttığı Orta Asya ülkelerinde son yıllarda nükleer enerji konusu sıklıkla tartışılıyor.

Bölgenin hızla gelişen iki ülkesi Kazakistan ile Özbekistan, nükleer enerjinin geliştirilmesine yönelik somut kararlar alıyor.

Halihazırda Özbekistan, düşük güçlü nükleer enerji santrali inşa etme yönünde adım atarken Kazakistan, ülkede tam kapasiteli nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmemesi konusunda halkın kararını almak için bu pazar referanduma gidiyor.

Yeni Nükleer İzleme Enstitüsüne (NNWI) göre, Orta Asya ülkelerinin nükleer enerji üretiminde ana ham madde olan uranyumun zengin kaynaklarına sahip olması bu bölgede nükleer enerjinin geliştirilmesini daha da cazip hale getiriyor.

Orta Asya'nın lider ekonomisi Kazakistan için ise nükleer enerji santrali ülkenin gelecekteki enerji güvenliğini sağlaması açısından "tek çözüm" olarak değerlendiriliyor.

2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedefleyen ve şu anda elektriğin yüzde 70'ini kömürle çalışan termik santrallerde üreten Kazakistan için nükleer enerji santrali ayrıca önem kazanıyor.

NNWI Orta Asya Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Baurjan İbrayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda bölgede Özbekistan'ın nükleer ünitelerin inşasına ilişkin anlaşma yaptığını, Kırgızistan'ın da nükleer santral inşasına ilişkin bir niyet bildirisi imzaladığını belirtti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir