• DOLAR 34.297
  • EURO 37.546
  • ALTIN 2913.853
  • ...
"Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Sason-Der (Sason Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği) davetlisi olarak Sason'a gelen, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akif Akto, Sason-Der'in "Sason Bilinçleniyor" projesi kapsamında "Çocukla etkili iletişim" ve"Gençlerde Karakter Eğitimi" konulu iki konferans verdi.


"Genellikle anne ve babalar çocuklarının duygularını kabul etmezler"

Sason İmam Hatip Lisesi Kız Yurdunda verilen konferansta Anne-baba ve öğretmenlere seslenen Akto, çocukla etkili iletişimi günlük hayattan örnekler vererek aktardı.


Genellikle anne babaların çocukların duygularını kabul etmediklerini belirten Akto, "Genellikle anne ve babalar çocuklarının duygularını kabul etmezler: 'Ne varmış ağlayacak? İnsan kedi için üzülür mü?', 'Sulu göz! Top kayboldu diye ağlanır mı?', 'Hiç insan kardeşini kıskanır mı? Ne ayıp',"Ne varmış korkacak? Senin gibi koca çocuk karanlıktan korkar mı?' gibi tepkiler verirler. Üzüntü, korku, kıskançlık gibi acı veren duygular biz büyüklerinde hoşuna gitmediğinden, genellikle yaptığımız bu duyguları inkar etmektir. Çünkü kabul eder veya isimlendirirsek, bunların kalıcı olacağını, çocuğun mutsuz, korkak veya kıskanç olabileceğini düşünürüz. Halbuki bu tür duyguları hissetmek, örneğin korkmak, mutlaka korkak olmak demek değildir. Bizde yetişkin olarak bazen karanlıktan, bilinmeyende korkabilir, tedirgin olabiliriz. Maalesef Biz büyükler çocuğun duyguları gibi, algılarına da fazla güvenmez, tepkilerimizi kendi algılarımıza göre ayarlarız" ifadelerini kullandı.


"Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun"
Çocuklarla ilgili sorunlarla karşılaştığında empati kurulması gerektiğini ifade eden Akto, "Çocukla ilgili sorunlarla karşılaştığımızda kırgınlığa veya tartışmalara meydan vermemek için dikkat edilmesi gereken üç önemli etken var: Kendini çocuğun yerine koyarak (empati) durumu değerlendirmek, Çocuğun anne/babadan ayrı ve farklı düşünebileceğini kabul edebilmek ve üçüncü etken de; Çocuğun, gelişim süreci içinde (yaşının icabı) bazı davranış ve duyguları bulunabileceğini bilmek ve bunları geçici olarak kabul etmektir" şeklinde konuştu.

"Karakter sahibi insanlar toplumun şuurudurlar"
"Gençlerde Karakter Eğitimi" konulu konferansta ise, Sason Anadolu Lisesi ve İmam Hatip Lisesi öğrencilerine hitap eden Akto, Karakter sahibi insanların toplumun şuuru olduğunu ifade ederek, "Karakter mahiyeti itibariyle, ferdi bir meziyettir. Herkes ancak kendi karakterini kazanabilir. İnsana değer ve itibar kazandıran, onu en yüksek insanlık seviyesine çıkaran, topluluğun şuurunu oluşturan, insanda en mükemmel itici gücü keşefeden ve onu açığa çıkaran karakterdir. Önemli bir noktaya işaret etmek istiyoruz ki; mantıki düşünce kabiliyeti bize ilk önce terbiye vasıtasıyla kazandırılır. Bu terbiye vasıtasıyla karakter, ruhta iyice yerleşen prensipler veya maksimler vasıtasıyla her irade fiilinin kati ve yaygın olması üzerine ruhun istikrar kazanmasını sağlar. Karakter ile ilgili vurgulamak istediğim, ayını zamanda önemli gördüğüm ve Kerschenteiner'ın adlandırdığı 'Manevi Karakterİstidadı'dır. Manevi karakter istidatları hakiki karakter istidadıdır. Emerson'un deyimiyle Karakter fert açısından görünen bir ahlak düzenidir. Karakter sahibi insanlar mensup oldukları toplumun şuurudurlar" ifadelerine yer verdi.



Konferanslara yoğun bir katılımın olduğunu belirten Dernek Başkanı Metin Özmen, İçişleri Bakanlığının desteğiyle "Sason Bilinçleniyor" projesi kapsamında yapılan bu konferansların devam edeceğini belirterek, kendileri kırmayıp Mardin Artuklu Üniversitesinden gelen Akto'ya, dinleyicilere ve Okul idaresine teşekkür etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir