• DOLAR 34.165
  • EURO 37.834
  • ALTIN 2908.779
  • ...
Uzmanlar: İsrail'in Lübnan saldırıları Ürdün'ü de etkileyebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK


 İşgal kuvvetlerinin 7 Ekim 2023'ta Gazze Şeridi'ne başlattığı, binlerce can kaybı ve yaralanmanın yanı sıra yıkıma yol açan saldırıları devam ederken işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden işgal ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Sınırı aşan ve hızla tırmanan saldırılar kapsamında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, işgal ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında katledildi.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Ürdün'ün haritadaki yeri ülke için risk oluşturuyor

El-Hüseyin bin Talal Devlet Üniversitesi Medya ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkanı İsa Şelebi,yaptığı açıklamada, "İsrail'in Lübnan'a karşı savaşının genişlemesi, Ürdün'ü doğrudan ve belki de Gazze Şeridi'ndeki mevcut saldırılar ile 2006'daki Lübnan'a karşı savaştan daha çok etkileyecektir." dedi.

Daha önce benzer bir durumun yaşandığına işaret eden Şelebi, Ürdün'ün 2006 savaşında Lübnan'dan göç dalgası beklediğini, çok sayıda kişinin geldiğini ve savaştan sonra yeniden Lübnan'a döndüklerini hatırlattı. Şelebi, bunun Lübnan'dan Ürdün'e ikinci göç dalgası olduğunu daha önce de Lübnan iç savaşı (1975-1990) sırasında bir göç dalgasının yaşandığını ifade etti.

Ürdünlü akademisyen, bu durumun kısıtlı imkanlar ve kaynaklar nedeniyle ülke üzerinde ciddi bir baskıya neden olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir