• DOLAR 35.447
  • EURO 36.575
  • ALTIN 3089.61
  • ...
Dershanelerle birlikte tüm eğitim sistemi dönüşmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TOKAT- Eğitim İlke-Sen adına açıklama yapan MYK üyesi Beytullah Önce, dershaneleri ve ücretli etüt merkezlerini kapatmayı içeren yasa taslağıyla ilgili tartışmaların sağlıklı bir zeminde yürütülmemesini eleştirerek, dershanelerin, çarpık eğitim sisteminin ürettiği ve çözüme kavuşturulması gereken sorunların başında geldiğini söyledi.

Eğitim İlke-Sen adına açıklama yapan MYK üyesi Önce, dershanelerin yanında okullarında eğitim sisteminin de mutlaka ve köklü olarak değişmesi ve dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

"Tevhid-i Tedrisat Kanunu kaldırılmalıdır"
Açıklamasında sadece dershanelerin değil, tüm eğitim sisteminin sorunları olduğuna dikkat çeken Önce, "Eğitimin 12 yıl boyunca zorunlu tutulması temel bir sorundur. Bu zorunluluğa karşı, toplum vergileriyle finanse ettiği eğitim sürecinde ne söz ne de karar hakkına sahiptir. Milli Eğitim sistemi, tamamen bürokratik biçimde yukarıdan aşağı bir düzende işlemektedir. Çocuklarımız çok küçük yaşlarda ailelerinden koparılarak beton yığınları arasındaki ruhsuz mekânlarda yetişmektedir. Diğer taraftan; eğitimin içeriğinde hâlâ ırkçı, militarist ve tek tipçi öğeler yer almaktadır. İşte tüm bu sorunları tartışmaya açmadan; tüm meseleyi dershanelerden ibaretmiş gibi görmek yanıltıcıdır. Aynı devlet merkezli mantıkla işleyecek olduktan sonra, dershaneleri okullara dönüştürmek de soruna çare getirmeyecektir. Çözüm, bir başka noktada aranmalı; farklı alternatiflerin geliştirilebilmelidir. Bunun içinse başta Tevhid-i Tedrisat Kanunu başta olmak üzere tüm yasal ve yapısal engeller ortadan kaldırılmalıdır." diye konuştu.

"Temel ilkelerin merkeze alındığı insani bir anlayış hâkim olmalı"
Dershanelerin dönüştürülmesinin tüm eğitim sistemini serbest piyasa ekonomisi içinde düşünen bir yaklaşımla gerçekleştirilmek istenmesini de doğru bulmadıklarını ifade eden Önce "Çünkü çocuklar, bizim için devletin siyasi çıkarlarına kurban edilemeyecek kadar biricik varlıklar oldukları gibi, serbest piyasanın ekonomik çıkarları ve hırslarına kaptırılmayacak kadar da değerlidirler. Dershane tartışması bizce başka bir eğitim sisteminin, özgürleştirici bir pedagojinin geliştirilmesi ihtiyacını da ortaya koymuştur. Eğitim ciddi bir değişikle değişmeli; sosyal adalet, eşitlik, kardeşlik, sorumluluk, barış, vicdan, paylaşma ve dayanışma gibi temel ilkelerin merkeze alındığı insani bir anlayış hâkim olmalı." diye ifade etti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir