Diyarbakır Oğlaklı TOKİ'de okulun olmaması ve kırsal alanlardaki servis krizi
Diyarbakır Oğlaklı TOKİ Konutlarında yaşayan depremzede aileler, çocuklarının eğitimine devam edebilecekleri bir okul olmaması nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Kendilerine tahsis edilen öğrenci servislerin yetersizliği ve belirsizliği durumu daha da zorlaştırıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde evleri hasar gören, depremzedeler için inşa edilen ve yaklaşık 2 bin 500 ailenin yerleştiği Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesi'nde 6 bin 40 konutluk TOKİ'de tek bir okul dahi yok.
Belirli sayılarla mahalleye gelen öğrenci servisleri, belirlenen okullara sınırlı sayıda öğrenci taşıyor ve bu durum birçok çocuğun okula zamanında ulaşmasına engel oluyor.
Oğlaklı TOKİ sakinleri, servislerin hangi okullara ve hangi güzergahlardan gittiğini bilmedikleri için bu belirsizliğin çocuklarının eğitim hakkını tehdit ettiğini ifade ediyor.
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever, Oğlaklı'daki okul inşaatlarının henüz başlamamış olmasına tepki göstererek, "Bir an önce Oğlaklı TOKİ'lerinde okul inşasına başlanmalıdır" dedi.
Öte yandan kırsal mahallelerde yaşayan aileler, çocuklarının okula gidememesi nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bölgede, servis taşımacılığı ihalelerinin henüz yapılmamış olması, eğitim sürecini olumsuz etkiliyor.
Gülsever, öğrenci servis taşımacılığı ihalelerinin bir an önce yapılması ve çocukların eğitimlerine devam edebilmesi için gerekli adımların atılması; kırsal alanlarda eğitim eşitliğini sağlamak için de ilgili mercilerin hızla harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.
"Okul olmayınca insanlar o güzelliği göremiyor"
Halkın doğal olarak mahallede neden okul inşa edilmediğini sorgulamaya başladığını ifade eden Gülsever, "Oğlaklı Mahallesi'nde bilindiği üzere çok kısa bir süre içerisinde büyük bir şehir inşa edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı ve TOKİ yetkililerini tebrik etmek lazım. Bir yıl içerisinde 6 bin 40 konut inşa edilmiş ama bu güzellik yapılırken nasıl okul yapılmaz? Okul, cami ve sağlık ocağı zorunlu ve lazım olanlardır. Dolayısıyla okul yok. Okul olmayınca o güzelliği insanlar görmüyor. Güzellikler terse dönüp 'nerede bu devlet, hükümet, okulumuz' demeye başlıyorlar. Anne ve babalar huzurlu bir şekilde çocuklarını okula gönderemiyorsa mağdurdur." ifadelerini kullandı.
"Oğlaklı TOKİ'lerinde okul inşası neden yoktur"
Mağdur ailelerin kendilerine gelip, sıkıntılarını aktardıklarını dile getiren Gülsever, halkın mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.
Gülsever, "Aileler bize gelip mağduriyetlerini dile getirdiler. Bizler de buradan yetkililere sesleniyoruz. Oğlaklı depremzede TOKİ'lerinde okul inşası neden yoktur? Bir an önce okul inşasına başlanılsın. Yaklaşık bir aydır okullar açılmış. Oraya servisler gönderiliyor ama hangi servisin nereye gideceğini kimse bilmiyor ve az gönderiliyor. Bu mevzuyla her kim ilgileniyorsa halkın mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor." dedi.
Bir diğer sorunun da kırsal mahallelerden il merkezine veya ilçelere taşımacılık yapan servisler konusunda yaşandığına dikkat çeken Gülsever, servisler için halen ihalelerin yapılmadığına vurgu yaptı.
Gülsever, "Bütün kırsal mahallelerimizin hemen hepsinde servis taşımacılığı ihalesi halen yapılmamış. Okullar açılmadan önce kırsaldan il veya ilçe merkezine yapılan taşımacılığın ihalesi yapılıyor. Okullar açıldı, halen ihaleler yapılmamış ve çocuklar okullarına gidemiyorlar, eğitimlerinden geri kalıyorlar. Bunun hesabını kim verecek? Bunda bir rant mı var ya da bu konuda hükümet tasarruf tedbirleri mi uyguluyor? Özellikle Diyarbakır'da böyle bir durum var. Bizler bunu kabul etmiyoruz, sürekli dile getireceğiz." diye konuştu. (İLKHA)