• DOLAR 34.218
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2897.249
  • ...
Arnavutluk'ta siyasi kriz: Milletvekilleri sandalyeleri ateşe verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Arnavutluk Meclisinde düzenlenen oturumda yaşanan arbede ve gerginliğin ardından muhalefet milletvekilleri, meclis binası dışında sandalyelerini ateşe verdi.

Gerginlik, ilk olarak genel kurul salonunda yapılan oturum esnasında ana muhalefet partisi Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) milletvekillerinin, PD Milletvekili Ervin Salianji'nin hapis cezası almasına tepki göstererek kürsüye çıkışları engellemesiyle başladı.

PROTESTO BÜYÜDÜ
Muhalefet, hükümetin politikalarını sert bir dille eleştirirken, bu protesto eylemi, Meclis içindeki tansiyonu daha da artırdı. Gerginlik, milletvekillerinin birbirlerine karşı sözlü atışmalarla devam etti.

Arnavutluk'un siyasi atmosferinde yaşanan bu olay, kamuoyunun dikkatini çekti. Milletvekilleri arasındaki bu çatışma, ülkedeki siyasi istikrarsızlığın bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Genel kurul salonundaki arbede ve gerginliğin ardından, muhalefetteki milletvekilleri, oturdukları sandalyelerden bazılarını meclis binası dışarısına çıkararak ateşe verdi.

Yaşananların ardından Meclis Başkanı Spiropali oturumu yarıda kesti.

Muhalefet milletvekilleri daha önce, PD Milletvekili Salianji'nin, mahkumiyetinin ardından milletvekilliği görevinin düşmesi nedeniyle, meclis oturumunu engelleyeceklerini bildirmişti.

PD, Temyiz Mahkemesinin kararının adil olmadığını ve siyasi olduğunu savunurken, milletvekilleri eylemlerini sürdüreceğini bildirdi.

Meclis Başkanı Spiropali de yayımladığı bir mesajda, vatandaşlardan alınan güvenin ağırlığıyla üzerlerinde oturulan sandalyelere saygı duyulması gerektiğine dikkati çekerek, "Bunların yakılması vatandaşlara, hukuka ve demokratik devletin kurumlarına karşı en aşırı saygı eksikliğinin kanıtıdır" dedi.

Salianji, birkaç yıl önce dönemin Arnavutluk İçişleri Bakanı Fatmir Xhafaj'ın akrabalarının uyuşturucu kaçakçılığı olayına karıştığını iddia eden sahte bir ses kaydı yayınlamakla suçlanmıştı.

Başkent Tiran'daki Temyiz Mahkemesi 26 Eylül 2024'te Salianji'nin "sahte ihbar" suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı onamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir