• DOLAR 32.448
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2439.979
  • ...
Irak Anlaşmaları Doğalgazı Ucuzlatabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yağılacak anlaşma çerçevesinde doğalgazın fiyatı, Türkiye`nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak
 
Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) arasında imzalanacak enerji anlaşmasında son viraja girildi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani`nin bugün Ankara`ya gelmesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan`la görüşmesi bekleniyor.
 
Görüşmede hazırlanan anlaşma taslaklarının ele alınacağı öğrenildi. Nihai imza için tüm detayların tamamlanması beklenecek. Anlaşma taslağı doğalgaz, petrol arama üretim ve boru hatları temelleri üzerine kurulu. Türkiye`nin şu anda iç tüketiminin yüzde 40`ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgaz, anlaşma kapsamında Türkiye`ye gelecek.
 
Doğalgazın fiyatı ise, Türkiye`nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden neredeyse yüzde 50 ucuz olacak. İlk gazın 2017`de gelmesi beklenirken; Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.

Yüz Milyar Dolarlık İmza
 
Anlaşmaya göre; Türkiye`de kurulan Turkish Energy Company (TEC) şu anda 13 farklı petrol sahasında çalışma yapacak.
 
Böylelikle Türkiye petrol ihtiyacının önemli bir kısmını Kuzey Irak`tan karşılayacak. Bir uzman, anlaşmayı, "Tek kalemde imzalanan en büyük enerji anlaşması" diye nitelerken; mali boyutunun da 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir