• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
Songür: Vicdan Gemisi’nin önüne siyasi engeller koymak, soykırımın bir ortağı olma riskini taşır!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonuna ait Vicdan Gemisi'nin Filistin farkındalığı için yapacağı sefer, bir süredir engelleniyor ve gemiye kalkış izni verilmiyor.

Limanda demirli kalmak zorunda kalan gemi için Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği, 4 Eylül günü oturma eylemi başlatmıştı.

Üsküdar’da bulunan İstanbul Haydarpaşa Limanı’nın C Kapısı önünde eyleme devam eden Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür ve bir grup aktivist; Gazze’ye yardım götürmesi planlanan Vicdan Gemisi’nin, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yola çıkmasının engellenmesi nedeniyle 24 gündür eylemlerini sürdürüyorlar.

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, nöbetin devam ettiği Haydarpaşa Limanı’nda Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu adına basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“Gazze’deki ablukanın kaldırılması için daha önce de girişimlerimiz oldu ”

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, “Özgürlük Filosu Koalisyonu 2006 yılından bu yana Gazze’deki ablukanın kaldırılması ve insani yardımların hızlı bir şekilde Filistin topraklarına ulaşması için bu zamana kadar 15 kez ablukayı delmek için farklı zamanlarda insani aktivizm operasyonları gerçekleştirdi. 2006 yılından bu yana, özelde Gazze genelde ise tüm Filistin topraklarında bulunan siyonist işgal çetelerine karşı her zaman barış, adalet, özgürlük ve dayanışmayı savundu. Birleşmiş Milletlerin 26 Nisan tarihinde yayınladığı rapora göre israilin Gazze içerisinde uyguladığı soykırıma karşı Özgürlük Filosu Koalisyonunun barışçıl eylemi desteklenmekte ve ateşkese faydası olacağı belirtilmektedir. Soykırımın sene-i devriyesine yaklaştığımız şu günlerde, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Birleşmiş Milletler’in, Arap Zirvesi’nin ve birçok devletin kınamalarına rağmen israil, Gazze’de uyguladığı soykırımın dozunu her geçen gün artırmıştır.” dedi.

“Gazze'de insanlar canice katledildi ve hala enkazlar altında ulaşılamayanlar var”

7 Ekim 2023 tarihinde başlayan ve tarihin en büyük soykırımına dönüşen Gazze’deki insani krizin her geçen gün şiddetini giderek arttırdığına dikkat çeken Songür, “Resmi olarak artık hayatını kaybedenlerin sayısı tutulmamakla beraber, gayri resmi olarak Gazze topraklarında yarım milyondan fazla insanın canice katledildiği ve hala enkaz altında bedenlerine ulaşılamadığı görülmektedir. Özgürlük Filosu Koalisyonu olarak, aralarında İngiltere, Norveç, İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Malezya, Kanada, Avusturalya, Amerika ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere 12 ülkenin organizasyonu ve 52 farklı ülkeden katılımcısı ile ‘Ablukayı Kaldır!’ (Break the Siege) sloganıyla yola çıkmak için hazırlıklarını tamamlamıştır. Koalisyonda farklı ülkelerden gemiler bulunmakla beraber Türkiye’den Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği’ne ait olan Vicdan Gemisi katılım sağlayacaktır. Bu gemilerin ilk ve en önemli misyonu Avrupa limanlarını gezerek Gazze için farkındalık çalışması yapması ve sonrasında koalisyonun kararı doğrultusunda Akdeniz’e inmesidir. İstanbul Haydarpaşa Limanı’nda bulunan Vicdan Gemisi, bundan 68 gün önce liman çıkış belgesi için başvuru yapmıştır. Türkiye standartlarında sadece 15 dakika süren çıkış işlemleri hiçbir gerekçe sunulmadan Vicdan Gemisi’ne verilmemiştir. Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İstanbul Liman Başkanlığı’na bu konuyla alakalı en demokratik hakkımız olan dilekçe verme işlemimiz bile hukuksuz bir şekilde geri çevrilmiştir. Avukatlarımız vasıtası ile kamu görevini uygulamayan Liman Başkanlığı’na 5 günlük bir zorlamanın ardından resmi dilekçemizi 20 Ağustos tarihinde sunduk. Aradan geçen günlere rağmen, Ulaştırma Bakanlığı hem yürütmüş olduğumuz diplomasiye bir cevap vermemiş, hem de yasal zorunluluğu olan dilekçemizi de karşılıksız bırakmıştır.” diye belirtti.

“Ulaştırma Bakanlığı bu talebimize üç maymunu oynamakla yetindi”

"Ulaştırma Bakanlığı’nın bu hukuksuz tavrına karşılık tam 24 gün önce limandan çıkışı engellenen Vicdan Gemisi için tam burada, Haydarpaşa Limanı C kapısına zincir bağlamak ve zinciri de kendimize kelepçelemek suretiyle bir Özgürlük Nöbeti başlattık" şeklinde konuşmasını sürdüren Songür, “Bu nöbetteki amacımız, uluslararası bir koalisyon olan Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait Vicdan Gemisi’nin limanda hukuksuz bir şekilde tutulmasına karşın, Ulaştırma Bakanlığı’na yaptığı haksızlığı hatırlatmak ve hukuka ve her türlü prosedürlere uygun olarak limanda bekleyen geminin ivedi bir şekilde limandan ayrılmasını talep etmekti. Fakat, geçen bu süreçte ne oldu? Ulaştırma Bakanlığı bu talebimize üç maymunu oynamakla yetindi. Gemimizin usulsüz bir şekilde limanda esir tutulmasına karşın, bize hiçbir açıklama yapılmadı. Buna mukabil, hukuksuz şekilde limanda tuttukları Vicdan Gemisi için binlerce dolarlık park ücreti, atık yönetimi ve teknik masraflar tarafımıza resmen bir ceza olarak kesilmiştir. Limandan ayrılmasına hukuksuz bir şekilde müsaade edilmeyen bir gemiye bu tür cezaların kesilmesi Türkiye’nin hukuk ve adalet kavramlarından uzaklaşarak şahısların keyfi kuralları ile tüm denizcilik kanunlarını baltalamaktadır.” şeklinde tepki gösterdi.

“Siyonistler, Gazze'de başlattıkları katliamları bölgeye yaymaya çalışmaktı”

Songür, “Tam 1 yıldır devam eden Gazze Soykırımı’na karşı, dünyanın 52 ülkesinden bir araya gelen diplomat, doktor, muhabir, hukukçu, acil yardım çalışanları ve aktivistler, tüm dünyanın bu soykırımda sessiz kalmasına karşılık ateşkesin zorlayıcı bir unsuru olarak dünya vicdanının sivil gücüne inanmaktadır. Bugün Gazze’de yaktığı soykırım ateşini başta Lübnan ve sonrasında Mısır ve Suriye’ye sıçratma hedefini taşıyan siyonizm odakları, bir dur denmediği müddetçe tüm dünya halkları ve ülkemiz içinde ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Sadece 1 yıl içerisinde sınırlarımıza 500 kilometre mesafeye kadar gelen bu savaş, eğer ki Gazze’de ateşkes sağlanamaz ise yakın bir sürede sınırlarımıza kadar gelecektir. Özgürlük Filosu yola çıkmış olsaydı, işgalci israil bugün Lübnan’a saldırma cesaretini kendisinde bulamayacaktı. İsrailin tepki ölçer zulüm siyasetine karşılık, dünya vicdanı artık gerekli tepkiyi verebilmek için sadece bir imza bekliyor.” diye konuştu.

“2010 yılında yola çıkan Mavi Marmara Gemisi ile ilk defa tüm dünya israilin gerçek yüzünü gördü”

Vicdan Gemisi’nin engellendiği Haydarpaşa Limanı’ndan tüm yetkililere seslenen Songür, “Tamamen sivil aktivistlerden oluşan Özgürlük Filosu Koalisyonu, 1 yıldır 57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Ülkeleri’nin ortaya koyamadığı somut icraatlara karşı, somut bir adım atmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de Uluslararası sivil toplum örgütlerine yönelik yaptığı çağrı ile beraber, Gazze’deki soykırımı durdurmak için dünya vicdanını göreve çağırmıştır. Bu çağrıya kulak vererek dünyanın 52 ülkesi ile beraber soykırımı durdurmak için tüm hazırlıklar yapılmış ve sadece bir imza beklemektedir. İnanıyoruz ki, aylardır hummalı bir şekilde dünyanın dört bir yanından bu soykırımı durdurmak için hazırlıklar yapan ve barışçıl bir aktivizmle dünya limanlarını gezmek isteyen Vicdan Gemisi’ne karşı yapılan bu hukuksuz tutumdan bir an önce vazgeçilir. 2010 yılında yola çıkan Mavi Marmara Gemisi ile ilk defa tüm dünya israilin gerçek yüzünü görmüş ve Türkiye’nin iç siyasetini etkileyen FETÖ terörünün gerçek yüzü bu olaydan sonra anlaşılmıştır. Türkiye’nin Savunma Sanayi’sinde yaptığı önemli atılımların önündeki siyasi engellerde Mavi Marmara Gemisi ile kaldırılmış ve Türkiye’nin yerli milli sanayi anlayışı bu vakadan sonra çok daha net anlaşılmıştır.” dedi

“Ulaştırma Bakanlığı’na şunu belirtmek istiyoruz, hiçbir şey için hala geç değildir”

Açıklamanın sonunda Songür, “Burada bulunduğumuz 24 günlük süre sonucunda şunu çok açık bir şekilde belirtmek gerekmektedir; Vicdan Gemisi’nin önüne siyasi engeller koymak, soykırımın bir ortağı olma riskini taşır. Özgürlük Filosu’na engel olmak, dünya vicdanını görmezden gelmek demektir. Dünyanın dört bir yanından ayağa kalkmış bu aktivistlere karşı yapılan bu engelleme ne tarih nezdinde ne de insanlık nezdinde kara bir leke olarak kalacaktır. Muhatabımız olan Ulaştırma Bakanlığı’na şunu belirtmek istiyoruz, hiçbir şey için hala geç değildir. Eğer ki bugün Gazze’deki ateşkesi sağlayacak en önemli unsur olacak bu gemilere yol verirseniz insanlık ve tarih bu tutumunuzu asla unutmayacaktır. Vicdan Gemisi’ne yapılan bu hukuksuz engellemeye karşı gemimizin önünde hakkımız olan bu imzayı alana kadar gitmiyoruz ve beklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir