• DOLAR 34.185
  • EURO 38.255
  • ALTIN 2936.925
  • ...
Intel'in artan mali sıkıntıları nedeniyle ABD'deki çip üretim hamlesi risk altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Intel hisseleri, şirketin ikinci çeyrekte 1,61 milyar ABD doları tutarında şaşırtıcı bir net zarar bildirmesi ve maliyetleri düşürmek için yaklaşık 15 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurmasının ardından son aylarda sert bir darbe aldı. Şirketin ABD yarı iletken iş gücünü güçlendirmesi beklenirken bu durum özellikle endişe verici bir işaret olarak görülüyor.

Intel'in hisseleri, şirketin Ağustos ayında yayınladığı son kazanç raporundan bu yana yaklaşık üçte bir oranında, bu yıl ise neredeyse üçte iki oranında değer kaybetti.

Bu düşüş, şirketin yapay zeka (YZ) çip tasarımcılarıyla rekabet etmekte zorlanması ve yapay zeka kaynaklı patlamanın getirdiği büyüme fırsatlarını kaçırmasıyla, Intel'in piyasa değerinin son otuz yılın ilk kez 100 milyar doların altına düşmesine neden oldu.

ABD hükümeti, yerel çip üretimini artırmak için Intel'e büyük umut bağlamıştı nitekim şirketin dökümhane işi, bu hedefe ulaşmak için hayati önem taşıyordu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayında Intel'e destek gösterişi olarak 8,5 milyar dolarlık hibe ve 11 milyar dolarlık kredi olmak üzere yaklaşık 20 milyar dolarlık bir teşvik paketi vereceğini duyurdu. Bu, 2022 CHIPS ve Bilim Yasası kapsamındaki en büyük ödülü teşvik paketini temsil ediyor.

Ancak bu iddialı planlara ve hükümet desteği vaadine rağmen Intel, duyurulan teşvik paketinden henüz herhangi bir fon almadı.

Bloomberg'in bu ayki haberine göre, Ticaret Bakanlığı Intel'in fon talebini reddetti ve bunun yerine şirketin parayı serbest bırakmayı düşünmeden önce önemli kilometre taşlarına ulaşması ve kapsamlı bir durum tespiti yapması konusunda ısrar etti.

ABD'de çip şirketlerine fabrika kurma teşviki sağlamak için 39 milyar dolar hibe tahsis eden CHIPS Yasası, yarı iletken üretiminin on yıllardır Asya'ya kaymasını tersine çevirmeyi amaçlıyordu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir