• DOLAR 34.185
  • EURO 38.255
  • ALTIN 2936.925
  • ...

Mardin'de, bu yıl mısır ekiminde yüzde 75 oranında bir azalma yaşandı. Elektrik ve su sıkıntıları, çiftçilerin mısır ekiminden vazgeçmesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.

Yıllardır tamamlanamayan GAP projesi de tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Tarım Bakanlığı, Mardin'in Artuklu, Kızıltepe ve Derik ilçelerinde bu yıl dane ve silaj mısır ekimine izin vermedi. Mardin, Türkiye'ye belirli bir oranda mısır desteği sağlasa da, mısır ekimindeki miktar azalması, ithalat riskini artırıyor.

Kızıltepe Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, durumu eleştirerek yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu.

Öter, Mardin'deki bu sorunların, hem yerel ekonomiyi hem de Türkiye'nin mısır ihtiyacını karşılaması noktasında olumsuz etkilediğini, çiftçilerin karşılaştığı zorlukların çözülmesi için hızlı adımlar atılması gerektiği vurguladı.

Mardin ovasında her yıl elde edilen 2 milyon ton mısır, bu yıl 500 bin tona düştü

Öter, mısırda yaşanılan üretim azlığının, ülke ekonomisini ve birçok sektörü ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Mısır, Mardin’de dört ilçemizde üretimi yapılmaktadır. Kızıltepe, Derik, Artuklu ve Nusaybin ilçelerimizde ağırlıklı olarak ekimi yapılmaktadır. İkinci ürün olarak elde edilen mısır miktarı, 2 milyon ton civarındadır. Mısırın verimi yüksek olduğu gibi kullanım alanı da çok geniştir. Ancak bu sene elektrik borcundan, elektrik sıkıntısından dolayı kent genelinde yüzde 78'i ekilemedi. Geçen sene ve daha önceki yıllara oranla şu an dörtte biri ekilmiş durumda. Mardin ovasında her yıl elde edilen 2 milyon ton mısır, bu yıl 500 bin tona düştü. Bu bir buçuk milyon ton kaybında sadece çiftçi değil, buna bağlı hayvan sektörü, lojistik sektörü, endüstri sektörü, tarım sanayi sektörüyle beraber herkes zarara uğramıştır. En önemlisi ise ülkenin milli ekonomik kaybıdır.” ifadelerini aktardı.

Bakanlığın, Mardin’de dane ve silaj mısır ekimini yasaklamasıyla haksızlık yaptığına dikkat çeken Öter, “Bu oran devam ettiği takdirde dışarıdan ithal etme mecburiyetinde kalınacaktır. Ürünü dışarıdan ithal ettiğimiz zaman da dövizimiz dışarı gidecek. Bakanlık, yer altı suları kısıtlısı olan bölgelere planlı tarım uygulamasının hayata geçirilmesi suretiyle Kızıltepe, Derik ve Artuklu ilçelerimizde dane mısır ve silaj mısır ekiminin yasaklandığı kararını duyurdu. Mardin ovasından, Fırat ve Dicle Nehri geçmesine rağmen bu sulardan faydalanamıyoruz maalesef. GAP projesinin yarım asırdır faaliyete geçmemesi birçok olumsuzluğu beraberinde getirmiştir. Suyu Fırat Nehri’nden Mardin göletine taşıyacak 221 kilometrelik ana kanal 2017’de bitirildi. Ancak bir türlü Mardin göleti bitirilmiyor. Proje bitirildiğinde haliyle yer altı sularımız yükselir. Çiftçiler, artezyen kuyularından ve elektrik imkanları yönünden desteklenmelidir.” şeklinde ifade etti.

“Adana’da su sıkıntı çekilmemesinin en büyük nedeni Seyhan Barajı’nın hayata geçirilmesidir”

Öter, projelerin hayata geçirilmesi hususunda yetkililere çağrıda bulunarak, “Bu düşük oranlar böyle devam ettiği sürece ekonomik anlamda çok büyük olumsuzluklar olacak. Türkiye’nin dört bir yanına bu verimli topraklardan mısır desteği sağlanılıyor. Adana’da su sıkıntı çekilmemesinin en büyük nedeni Seyhan Barajı’nın hayata geçirilmesidir. Bölgemizdeki Fırat Nehri, Seyhan Barajı’ndan çok daha ileri seviyededir. Bu proje zamanında hayata geçirilseydi birçok olumsuzlukların önüne geçilecekti. Yetkililerin bir an önce ciddi anlamda çalışmaları hızlandırmaları gerekiyor. Bununla beraber mısırın yasaklanması devletin kendi eliyle hibe ve destek verdiği destekleri de heba etmiş oluyor. Mardin ovasında bu yıl yüzde 25 civarında mısır ekimi yapıldı. Rekolte ve verimde sorun yok. Ekilen bu yüzde 25 oranı da tereddüt ve tedirgin bir halde ekildi. Şu an tek çözüm GAP’tır. Yüzde 75’in ekilmemesi çok acı bir durumdur. Yetkililer acilen bir çözüm bulmalıdır.” dedi. (İLKHA)