• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Tarihte bugün: 26 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Sivi

1364: 11.000 kişilik Osmanlı Ordusu ile 20.000 kişilik Haçlı Ordusu Sırp Sındığı Savaşı’nda karşılaştı. Balkanlardaki Hıristiyan devletler; Macar ve Sırp Krallıkları ile Eflâk ve Bosna Prenslikleri birleşerek, bir Haçlı seferi yapmaya karar verdiler ve Osmanlı Devleti’ne karşı ilk kez Haçlı ittifakı oluşturuldu. Sırp Sındığı Savaşı’nın kazanılmasıyla, Edirne ve Batı Trakya, Osmanlı için daha güvenli hale geldi. Meriç Irmağı, Osmanlı kontrolüne geçti. Balkanlardaki Macar üstünlüğü kırıldı. Bulgaristan vergiye bağlandı. Osmanlı ilk kez Haçlı ordusunu yendi ve Balkanlara geçiş kolaylaştı.

1930: Adana’da Abdulkadir Kemali (Öğütçü) tarafından ‘Ahali Cumhuriyet Fırkası’ kuruldu. Ahali Cumhuriyet Fırkası, 29 Eylül 1930’da Adana’da yazar Orhan Kemal’in babası Abdülkadir Kemali Öğütçü tarafından kurulan siyasi partidir. Kurucuları arasında Ali Vehbi, Bekir Sıtkı, Mustafa Ziya, Çiftçi Hasan gibi isimler bulunuyordu. Abdülkadir Kemali Bey, 1924 yılında elverişsiz koşullar nedeniyle kuramadığı Müdafaa-i Umumiye Fırkası’nı, 1930 yılında yeni ismiyle kurmayı başarmıştı. Çok partili sisteme geçiş denemesinin başarısız olması üzerine parti, kurulduğu yıl kapatıldı ve Abdülkadir Bey, tutuklanacağını haber alınca İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanmamak için 24 Aralık 1930’da Suriye’ye kaçtı. Diğer yöneticileri de sürgüne gönderildi.

1932: Birinci Türk Dil Kurultayı Dolmabahçe Sarayı’nda toplandı. Yüzyıllar boyunca Türk diline giren yabancı kelimeler Türkçe’den arındırıldı; Dil Bayramı ilk kez kutlandı. Yabancı dillere düşmanlık üzerine kurulu dil ırkçılığı sonucunda Türkçe, uyduruk kelimelerden oluşmuş, kimsenin anlamadığı, bilmediği ve kullanmadığı ucube bir dil halini almıştı. Ayrıca Türkçe’den çıkartılan Arapça ve Farsça kelimeler yerine İngilizce ve Fransızcadan sözcükler yerleştirildi. Arındırılmaya çalışılan Türkçe, batılı dillerin kelimeleriyle özünü ve kimliğini büyük oranda kaybetmişti.

1941: İkinci Dünya Savaşı’nda Kiev Muharebesi sonuçlandı. Kiev civarındaki çok sayıda Kızıl Ordu kuvvetinin, Alman birliklerince kuşatıldığı ve sonucunda imha edildiği bir harekât olan Kiev Muharebesi; askerî tarihte en geniş birliklerin kuşatıldığı, bir çevirme harekâtı olarak bilinir. Barbarossa Harekâtı’nın bir parçası olarak 23 Ağustos - 26 Kasım 1941 tarihleri arasında, cephenin güney kesimindeki başlangıç evresi içinde gerçekleşmiştir. Sovyet resmi tarihinde bu savaş Kiev Savunma Harekâtı olarak bilinmektedir.

1947: İngiltere, Filistinlilerle yahudilerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini açıkladı; bu nedenle Filistin’i boşaltma kararı aldı. Aslında Yahudilerin bir devlet kurması için gerekli hazırlıkların tamamlandığını gören İngilizler, sahayı boşaltarak Siyonistlerin işlerini rahatlıkla görmelerini sağlamıştır. Zira silah ve lojistik desteği ve hazırlıkları daha önce tamamlamış ve nitekim kısa bir süre sonra da siyonist israil, işgal şebekesini ilan etmişti.

1961: 27 Mayıs Cuntası’nın elebaşlarından Orgeneral Cemal Gürsel, Cumhurbaşkanı seçildi.

1978: Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Jimmy Carter (Cimi Kartır) Türkiye’ye uygulanan ambargoyu kaldıran yasayı onayladı. Ambargo kararı Türkiye’nin Kıbrıs Harekâtı’ndan sonra alınmıştı.

1989: Vietnam’daki son ABD askerleri, Kamboçya’dan ayrıldı. ABD’nin haksız savaştan yıllar sonraya kadar da ülkede asker bulundurmaya devam etmiş olması, yeni işgal ettiği İslam Ülkeleri’nden askerlerini çekme tarihi ile ilgili bir fikir vermektedir.

1990: Milli İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) uzun yıllar çalıştıktan sonra Müsteşar Yardımcılığı görevinden emekli olan Hiram Abas, İstanbul’da özel otomobilinin içinde uğradığı bir suikast sonucu öldü. 1932 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mustafa Hiram Abas, İran işgalindeki Güney Azerbaycan’dan göçen bir aileye mensuptu. Babası Mason’du. Bu yüzden oğluna, yahudi efsanelerinden Hiram Usta’nın adını koymuştur. Abas, ayrıcalıklı bir ailenin çocuğu olarak Saint-Joseph (Sen Cozef) Lisesi’nden mezun oldu. Bu okul, misyonerlerin çok sıkı disiplininde eğitim verdiği için yabancı okullarda okuyanların dilinde ‘Papaz Mektebi’ olarak adlandırılır. Misyonerlerin yetiştirdiği birinin İstihbarat Teşkilatı’nın en önemli kademesinde yer alıyor oluşu, Türkiye’nin aslında hangi güçler tarafından kontrol altında tutulduğunun bir belgesiydi adeta.

1996: İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Başbakan Erbakan’ın yurtdışı gezi programından Libya ziyaretinin çıkarılmaması halinde, gezi kararnamesini imzalamayacağını açıkladı. Başbakan Erbakan batı yerine doğunun Müslüman ülkeleriyle işbirliği ve dostluk kurulması gerektiğine inanıyordu. Türkiye’nin kadim siyasi partileri ise Türkiye ile beraber batı güdümünde olduklarını her fırsatta ispatlıyorlardı.

1996: Siyonist israil Başbakanı Netenyahu’nun, Kudüs’teki El Aksa Camii’nin altındaki tüneli açması sonucu çıkan olaylarda 38 Filistinli şehid edildi. BM Güvenlik Konseyi, tünelin kapatılmasını istedi. Siyonistler El Aksa Camii’nin altında tünel açma planlarını halen yürürlükte tutmaktadır. Bununla Kudüs’te tüm İslami yapıları yıkmak ve tamamen yahudileştirmek istemektedirler.

1996: Yüksekova Çetesi ortaya çıkarıldı. Hakkâri Özel Harekât Şube Müdürlüğü’nde görevli 4 polis memuru ve 6 köy korucusu gözaltına alındı. Yüksekova Çetesi de Güneydoğu’da derin devletin kirli işlerini gören çetelerinden bir tanesiydi ve bölge halkı bunun gibi onlarca çetenin varlığından ve yaptığı işlerden haberdardı.

2013: PKK’li çeteler Diyarbakır’ın Merkez Sur ilçesinde İslami çalışmaları ile tanınan, Peygamber Sevdalıları Platformu’na üye derneklerden Sahabe Kültürünü Yayma, Yaşatma, İlim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Temsilciliği’ne, bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda dernek binası başta olmak üzere çevredeki evler ve birçok işyeri hasar gördü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir