• DOLAR 34.158
  • EURO 38.101
  • ALTIN 2915.384
  • ...
Hindistan'ın işgalindeki Keşmir'de bölgesel seçimlerin ikinci turu yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'nin 2019'daki değişikliği, Müslüman çoğunluklu bölgeyi Yeni Delhi'nin doğrudan kontrolü altına aldı ve buna toplu tutuklamalar ile uzun süreli iletişim kesintileri eşlik etti.

O tarihten bu yana Hindistan işgalindeki Keşmir, seçilmiş bir hükümet olmadan yönetiliyor ve bunun yerine federal olarak atanan bir vali tarafından yönetiliyor.

Çarşamba sabahı Srinagar'ın ana kentindeki oy kullanma merkezlerinin dışında tüfekli askerler, onlarca seçmenin güneşin altında kuyrukta beklediği sırada nöbet tutuyordu.

Pakistan medyasından Dawn'ın haberine göre 52 yaşındaki Abdurrahim oyunu kullandıktan sonra, "Şikayetlerimizi iletecek bir temsilcimiz olsun istiyoruz." dedi ve "Çocuklarımız kilitli ve biz acı çekiyoruz. Onlar (hükümet) 370. Maddeyi (Keşmir'e özel statüsünü veren) yürürlükten kaldırdılar, bu yüzden onların hareketlerini sorgulayabilecek hiçbir temsilcimiz yok." diye ekledi.

Birçok yerel halk, eyalet statüsünün yeniden tesis edilmesini istiyor ve bu özel statüyle birlikte özellikle ekonomik açıdan işlerin daha iyiye gideceğini söylüyor.

Bölge sakinleri, bunun bölgeye kendi fonunu toplama, sermayeyi yerel temsilcilerin seçtiği yere dağıtma gücü verebileceğini ve daha fazla istihdam fırsatı yaratabileceğini söyledi.

Bölgenin baş seçim görevlisi, sandıkların açıldığı saat olan 07.00 ile 11.00 arasında seçmenlerin yüzde 24'ünden fazlasının oy kullandığını söyledi.

Katılımın geçmiş seçimlerden farklı olarak yüksek olması bekleniyor.

"Güvenlik" bahanesiyle üç aşamalı olarak düzenlenen seçimin ilk aşamasında oylama, 18 Eylül'de yapıldı ve seçmenlerin yüzde 61'i oy kullandı.

Yabancı diplomatlar, seçimleri gözlemlemek için Keşmir'e davet edildi. Yabancı gazetecilerin bölgeyi ziyaret etmek için özel izin almaları gerekiyor ve bu normalde mümkün olmuyor.

35 yıldır devam eden ayaklanmalarda on binlerce sivil, asker ve savaşçının hayatına mal olduğu, bu yıl da onlarca kişinin hayatını kaybettiği bölgede yaklaşık 500 bin Hint askeri konuşlandırılmış durumda.

Bölgesel partiler özerklikten yana

Yüksek işsizlik oranı ve 2019 değişikliklerine duyulan öfke kampanyayı canlandırdı ve bölgesel partiler özerkliğin yeniden sağlanması için mücadele etme sözü verdi.

Ancak güvenlik ve Keşmir valisinin atanması gibi önemli kararlar Yeni Delhi'nin elinde kalacak.

Delhi ayrıca 90 sandalyeli meclisten geçen yasaları geçersiz kılma yetkisine de sahip olacak.

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), bölgenin yönetiminde yapılan değişikliklerin Keşmir'e yeni bir barış dönemi ve hızlı ekonomik büyüme getirdiğini iddia ediyor. Ancak bölgedeki partiler bu iddiaları şiddetle reddediyor.

Eleştirmenler, Modi'nin BJP'sini Müslüman çoğunluklu bölgelerde oyları bölmek için bağımsız adayların yükselişini teşvik etmekle suçladı.

BJP, Hindu çoğunluklu Jammu'nun tüm seçim bölgelerinden aday çıkarırken, Keşmir vadisindeki koltukların yalnızca üçte biri için mücadele ediyor.

Son oylama turu 1 Ekim'de yapılacak ve sonuçların bir hafta sonra açıklanması bekleniyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir