• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
"Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır' Barosu tarafından yapılan açıklamada, 25 Kasım'ın, toplumsal ayrımcılığa, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı eylem günü olduğu ifade edilerek, dünyanın farklı coğrafyalarında renkleri, dilleri, kimlikleri farklı olsa da kadınların uğradığı şiddet ve sömürünün renginin hep aynı olduğu belirtildi.

Kadınlara yönelik şiddetin her geçen gün arttırıldığı belirtilen açıklamada, Kadınların işyerinde, evinde, cezaevlerinde, hastanede, okulda kısacası yaşamın her alanında şiddete maruz kaldıkları kaydedildi.

Yapılan basın açıklamasında sadece resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadının şiddete maruz kaldığı ve 95 kadının ise hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, "Resmi olmayan rakamlara göre ise Türkiye'de kadın cinayetleri son 10 yılda yüzde bin 4 yüz artış göstermiş; 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2013'ün sadece ilk dokuz ayında bu rakam 842'ye ulaşmıştır" diye ifade edildi.

Kadına yönelik şiddete karşı eylem planı hazırlanmalı diye belirtilen açıklamada, "Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete ilişkin" veriler kadın cinayetlerinin arttığını göstermektedir. Hükümet tarafından kadına yönelik şiddete karşı ciddi ve kapsamlı bir eylem planı hızla hayata geçirilmelidir. Mağdurların kamusal sağlık ve sosyal destek sistemlerine ulaşmaları için kolaylaştırıcı yol ve yöntemler geliştirilmelidir" denildi.

Yapılan açıklamada Son olarak, "Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletin ve siyasal iktidarın ilgili tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır" şeklinde belirtildi. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)                         

Bu haberler de ilginizi çekebilir