• DOLAR 34.142
  • EURO 38.017
  • ALTIN 2886.03
  • ...
Avusturya’da Filistin'e destek veren aktivistler seçimlerde “Liste Gaza” partisi ile yarışacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avusturya’da duyarlı aktivistler ;7 Ekim 2023’ten beri işgal rejiminin Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekmek ve kendi hükümetlerini harekete geçirmek için aylardır ayaktalar.

Soykırımı destekleyen Avusturya hükümetine karşı yapılan protestolardan sonuç alamayan aktivistler; siyasi bir parti kurarak 29 Eylül tarihinde yapılacak ulusal seçime katılma kararı aldı.

Farklı ülkelerden gelen Arap, Boşnak, Kürt, Türk, Asyalı ve Afrikalı Müslüman grupların yanı sıra anti-siyonist Yahudiler, Hristiyanlar oluşuma destek veriyor.

Oy pusulasında “Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver” şeklinde yer alacak siyasi oluşum; yüzde 4 barajını aşarak Gazze’ye ses olmak için parlamentoya girmeye çalışacak.

Liste Gaza’nın seçim listelerinde; 14 Türkiye vatandaşı da yer alıyor. Liste Gaza milletvekili adayları İLKHA muhabirine konuştu.

Avusturya'da meydanlara çıkan aktivistler hakkında konuşan Liste Gaza Kurucusu ve Milletvekili Adayı Wilhelm Langthaler, “Avusturya’da eski Başbakan Bruno Kreisky döneminden beri Filistin ile dayanışma için bir gelenek vardır. Avusturya küçük bir ülke olmasına rağmen anayasasında dış politikasında tarafsızlık ilkesi 1955 yılından beri var ve Avusturya herhangi bir taraflı birliğin üyesi veya bir savaştan taraf olamaz. Bunun yanında Avusturya’da uzun yıllara dayanan Filistin ile Dayanışma Platformu yıllardır israil saldırılarından sonra birçok protesto organize etmiştir.” dedi.

“Filistin’i savunmak için herhangi bir ideolojik veya dini aidiyete sahip olmanıza gerek yoktur”

Yapılan eylemlerin birincil amacı Filistin halkıyla dayanışma göstermek olduğunu ifade eden Langthaler, “Filistin’deki insanların eşit insanlar olmaları gerektiğini göstermektir. Bununla birlikte israilin Filistin’de yaptığı haksızlıkları Avusturya’da gündem yaparak israilin yaptıklarını batıda göstermek ve bir anlamda Filistin halkı için lobi faaliyeti yapmaktır. Soykırım insanlık suçudur. Bu durum bile herkes için yeterlidir. Çünkü dünyanın neresinde olursa olsa bir halka sürekli ve sistematik bir varsa buna soykırım denir. Bu minvalde motivasyonumuz Filistin halkıyla dayanışma göstermektir. Çünkü bir halkın toprakları 76 yıldır emperyalistlerin destekleri ile zorla ellerinden alınmakta. Filistin’i savunmak için herhangi bir ideolojik veya dini aidiyete sahip olmanıza gerek yoktur. İnsanım diyen herkes bu bağlamda soykırıma karşı çıkmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver”

Liste Gaza’nın ortaya çıkış hikayesi hakkında konuşan Langthaler, “Avusturya’daki Filistin ile dayanışma İnisiyatifi, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren aylarca sürdürdüğü miting, yürüyüş ve yapılan protestolar ile oluşan sinerji yaklaşan meclis seçimleri ile siyasi bir platform olarak devam edilmesini kararlaştırmış ve bununla birlikte ‘Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver’ adlı siyasi hareket olarak, Haziran 2024 tarihinde protest bir hareket olarak kurulmuştur. Hareketin ana sloganı; tarafsızlık, barış ve adalet için Liste Gaza. Liste Gaza bir protest hareket olarak başladı ve Avusturya hükümetinin israil yanlısı politikasının yanlışlığını vurgulamakla birlikte, hükümetin ve meclisteki bütün partilerin soykırımı desteklediklerini açıklamıştır. Buna karşın Liste Gaza, koşulsuz olarak ateşkes çağrısını yapmakta ve Avusturya hükümetini adil bir barışı savunması ve Filistin devletini tanımasını istenmektedir. Liste Gaza yine seçim programında temel hakların ihlali özellikle Müslüman karşıtlığı ve her türlü ırkçılık ve demokratik olmayan süreçlere karşı çıkmaktadır.” diye konuştu.

“Oy pusulasında ‘Soykırıma Karşı Ses Ver!’ yazması siyaset için büyük bir başarı”

Seçimlerdeki hedefleri hakkında konuşan Türkiye asıllı Liste Gaza Milletvekili Adayı Ömer Batur, “Avusturya’da bir siyasi parti veya hareketin Ulusal Meclis seçimlerine katılabilmek için bir önceki seçimde yüzde 4’lük seçim barajını aşmak veya seçime girecek olan partinin yeterli sayıda destek beyanına ulaşması gerekmektedir. Liste Gaza, Avusturya çapında bunu başardı ve istenilen destek beyanlarını büyük oranda toplayıp Avusturya’daki 9 eyaletin 7’sinde oy pusulasında yer alan siyasi partiden biri oldu. Böylelikle 5 milyon 500 bin adet basılan oy pusulasında parti olarak Liste Gaza ve açılımı olarak ismimizin altında Soykırıma Karşı Ses Ver! sloganımız yer almıştır. Avusturya’da bunu başarmak birçok bütçesi olan yeni partinin yapamayacağı bir durum. Biz bunu yaptık birinci hedefimize ulaştık. Oy pusulasında ‘Soykırıma Karşı Ses Ver!’ yazması siyaset için büyük bir başarı çünkü bütün partiler israil ile dayanışma yarışında bulundu. Biz ise, soykırıma uğrayan Filistin halkıyla dayanışmayı seçtik. Bu durum Avusturya halkında yer buldu. Medyanın sansürüne rağmen çalışmalarımızla insanlar Liste Gaza partisini duydukça alternatif olduğunu ve seçimlerde Liste Gaza’dan yana oy kullanacağını söyleyen birçok Avusturyalı mevcut. Biz klasik bir parti değiliz amacımız Avusturya’da Vicdanın sesi olmak ve yüzde 4 barajını aşarak 10 milletvekili almak. Avusturya Parlamentosu'nda toplamda 183 milletvekili var ve 10 milletvekili ile parti grubu kurmak mümkün.” şeklinde belirtti.

“Gazze artık sadece Filistinlilerin sorunu değil, bütün ezilen halkların sorunu oldu”

Dünya genelinde birçok olay yaşandığını ama Gazze’de yaşananların normal bir durum olmadığının altını çizen Batur, “Bir soykırım yaşanmakta ve bizler bütün vicdanlılar olarak bu duruma seyirci kalamayız. Gazze artık sadece Filistinlilerin sorunu değil bütün ezilen halkların sorunu oldu. Bu sebeple Gazze, dünyada adalet arayanlar için bir sembol haline geldi. Biz Avusturya’daki adalet arayan bir topluluk olarak Gazze’yi gündeme getirmek için Liste Gaza partisini kurduk ve Ulusal Meclis seçimlerine giriyoruz bu aynı zamanda dünyada bir ilk. Bu bağlamda Gazze hepimize öncelikle insan olmamızı öğreten bir öğretmen aslında.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir