• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
MESOB Başkanı Keskin: Ahilik ilkeleri günümüzde de yol gösterici olmaya devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yardımlaşmanın, adaletin ve doğruluğun hüküm sürdüğü toplumlarda sorunların kendiliğinden çözüldüğünü belirten Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, bunun Ahilik Teşkilatı'nın önemli bir başarısı olduğunu vurguladı.

"Ahilik toplumsal dayanışmanın temelidir"

Ahilik'in 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu topraklarında kurulduğunu ve Osmanlı Devleti'nin birçok bölgesine yayıldığını belirten Keskin, Ahilik, mesleki, sanatsal, askeri, dini ve ahlaki açıdan yetişmesini sağlayan bir esnaf ve sanatkârlar teşkilatı olduğunu söyledi.

"Adalet yardımlaşma ve ahlakın simgesi"

Ahi Teşkilatı'nın, toplumun farklı kesimleri arasında adalet, yardımlaşma ve ahlakı teşvik ettiğini ifade eden Keskin, "Ahi Teşkilatı, millet ile devletin, zengin ile fakirin, üretici ile tüketici arasında sağlam ilişkiler kurarak toplumun huzur içinde yaşamasını sağlamayı amaç edinmiştir" dedi. Yardımlaşmanın, adaletin ve doğruluğun hüküm sürdüğü toplumlarda sorunların kendiliğinden çözüldüğünü belirten Keskin, bunun Ahilik Teşkilatı'nın önemli bir başarısı olduğunu vurguladı.

"Günümüz için ahilik önemli"

Keskin, Ahilik ilkelerinin günümüzde de büyük önem taşıdığını dile getirerek, "Güçlünün zayıfı ezdiği, haksız rekabetin yaşandığı, insanların güven duymadığı bir dönemde, İslam inancından beslenen Ahilik ilkelerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu şüphesizdir" şeklinde konuştu.

"Kalite ve müşteri memnuniyeti ahilikten geliyor"

Keskin, Ahilik Teşkilatı’nın günümüz işletmeleri için de örnek alınması gereken prensipleri barındırdığını söyledi. Müşteri memnuniyeti, sürekli gelişme ve kaliteli üretim gibi kavramların Ahilik’te köklü bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Keskin, "Müşterinin velinimet sayılması ve kaliteli üretimin haysiyet meselesi olması, Ahilik'in temel ilkelerindendir" dedi.

"Ahilik ahlaki değerlerin yansımasıdır"

Keskin, Ahilik Teşkilatı’nda meslek ve sanat eğitiminin yanı sıra bireylerin ahlaki değerlerle yetiştirildiğine vurgu yaparak, mesleki değerlerin yozlaşmaması adına Ahilik ilkelerinin mesleki eğitimde yaşatılması gerektiğini belirtti.

Ahilik Kültürü'nün toplumun her kesiminde yaşatılması gerektiğini ifade eden Keskin, geçmişte Türkiye'de en önemli Ahilik Kutlamalarına ev sahipliği yapan Malatya’da depremden dolayı 2 yıldır bu etkinlikleri yapamamaktan üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Çökmüş olan şehrimiz yeniden ayağa kalktığında bayramlarımızı eskisi gibi coşkulu bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz" dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir