• DOLAR 34.155
  • EURO 37.953
  • ALTIN 2873.5
  • ...

Batman'da çiftçilerin gözde ürünü haline gelen fıstık hasadı başladı.

Tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştüren Batman merkeze bağlı Binatlı (Bileyder) köyündeki çiftçiler, yıl boyunca yoğun çaba harcadıkları fıstık ağaçlarının hasadını yapıyor.

Fıstık üreticileri, dolu yağışı ve hastalıklardan dolayı bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını ifade etti.

Fıstık üreticisi Ahmet Eren, İLKHA muhabirine Binatlı köyünde 40 dönüm üzerinde fıstık ektiklerini söyledi.

Ahmet Eren

"Verim düştü ama alım fiyatı iyi"

Bugün de fıstık hasadına başladıklarını dile getiren Eren, "İşçilerimiz de şu anda çalışıyor. Bu seneki fıstık verimimiz geçen senelere göre biraz azaldı. Sebebi ise bahar ayında fıstık ağaçlarına dolu vurdu ve döllenme haftasında yağmur yağması etkiledi. Verim biraz düşmüş olsa da alım fiyatları iyidir. Şu anda fıstığın kilosunu 360 lira olarak söyleniyor ama bu rakamın yükseleceğini bekliyoruz." dedi.

Faruk Eren

"Ağaçlarımıza dolu vurdu ve hastalık oluştu"

Bu yıl bekledikleri verimi alamadıklarından dert yanan bir diğer üretici Faruk Eren, "Fıstık hasadımıza bugün itibariyle başladık. Verim ise orta derecededir. Çünkü bu sene fıstık ağaçlarımıza dolu vurdu ve hastalık oluştu. Şiddetli yağan yağmurdan dolayı ağaçlarımız zarar gördü. Bölge genelinde bayağı sıkıntılar oldu. Yine de çok şükür. Verim fena değil. Masrafımız çıkar inşallah. Fıstığın kilogram fiyatı kalitesine göre 350 ila 450 lira arasında değişiyor. Topladığımız fıstıklarımızı tüccarlara ve kuruyemiş fabrikalarına veriyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)