• DOLAR 34.126
  • EURO 38.145
  • ALTIN 2875.765
  • ...
Ağrı'da Bal Festivali başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coğrafi işaretle tescillenen geven balının tanıtımı amacıyla düzenlenen festival başladı.

Millet Bahçesinde gerçekleştirilen festival Ağrı Valiliğinin koordinesinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle gerçekleştirildi.

7'ncisi düzenlenen Geleneksel Ağrı Geven Balı Festivalinde konuşan Vali Mustafa Koç, geven balının sadece bir ürün değil bu toprakların sunduğu doğal zenginliğin ve emeğin yansıması olduğunu söyledi.

Bu sezon yaklaşık 400 ton bal hasadı beklediklerini belirten Vali Koç, "Kentte 296'sı yerli ve 250'si gezginci olmak üzere yaklaşık 550 arıcı bulunuyor. Bu arıcılarımız, yaklaşık 70 bin kovanla gece gündüz demeden bal üretimi yapmaktadırlar. Yaklaşık 400 ton bal hasadı beklediğimiz bu sezon, arıcılığımızın ne kadar verimli ve güçlü olduğunu göstermektedir. Bu başarı, arıcılarımızın özverili çalışmaları ve üretime olan bağlılıkları sayesinde elde edilmiştir." dedi.

Arıcılara güneş enerjisi panelleri verdiklerini anlatan Vali Koç, "Modern teknolojilerle arıcılarımıza sağladığımız desteklerle, sürdürülebilir bir üretim için gerekli adımları atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz inşallah. Geven balımızın Türkiye ve dünya genelinde daha fazla tanınmasını ve hak ettiği değeri görmesini sağlamak amacıyla bu festivalimizi her yıl daha geniş bir kitleye ulaştırmak için çalışacağız." şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram da Türkiye'de 3 bini endemik 10 bin bitki türünün olduğunu ve bunun arıcılığın gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Yunus Bayram, Arıcılıkta dünyada Türkiye'nin 2. sırada bulunduğunu, 9 milyonun üzerindeki kovanla yılda 115 bin ton bal üretildiğini dile getirdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu ile Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç'ın da konuşma yaptığı programda Vali Koç ve beraberindekiler, balların bulunduğu stantları gezdi.

Yağmura rağmen tüm stantlara ziyarette bulunan Vali Koç, ikram edilen ballardan tattı, üreticilerle sohbet gerçekleştirdi.

İki gün sürmesi beklenen festivalin yarın son bulacak. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir