• DOLAR 34.327
  • EURO 36.154
  • ALTIN 2827.598
  • ...
Türkiye 188 ülkeye tarımsal ürün ihraç ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Türkiye'nin 188 ülkeye bin 663 çeşit tarımsal ürün ihraç ettiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, stratejik bakış açısıyla ele alınan tarım sektörünün son yarım yüzyılın en istikrarlı dönemini yakaladığını kaydetti.

 

Tarımın son 9 yılın 8'inde büyüyerek dünyanın 7. büyük, Avrupa'nın da en büyük tarımsal ekonomisi olduğunu belirten Bakan Eker, tarımsal ihracatta önemli başarılara imza atıldığını ve tarım ürünleri ihracatının 10 yılda 4 kat artarak 16 milyar dolara çıktığını söyledi.

 

Eker, 2002'de 23,7 milyar dolar olan tarımsal milli gelirin, 2012 yılında 62 milyar dolara ulaştığının altını çizerek, tarımda kişi başı milli gelirin de bin 64 dolardan 3 bin 591 dolara çıkarıldığını ifade etti.

 

Sıfır faizli kredi sağlandı
Yüzde 59'larda olan tarımsal kredi faiz oranlarının düşürüldüğünü ve sıfır faizli kredi sağlandığını belirten Bakan Eker, cari faiz oranlarının konulara göre sıfır ile yüzde 7,5 oranında uygulandığını bildirdi. Eker, "Tarımı stratejik sektör olarak ele aldık, 83 yıldır beklenen Tarım Kanunu'nun da içinde olduğu sektörlerle ilgili 15 kanunu hayata geçirdik. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredilerin oranlarında da yüksek düzeyde artış sağlandı" şeklinde konuştu.

 

Çiftçinin kredisini artık çok rahat ödediğini ifade eden Eker, tarımsal amaçlı verilen karşılıksız, hibe desteklerinin eski parayla 9 katrilyona yükseldiğini son 11 yıllık dönemde ise çiftçilere toplam 60 milyar lira nakit tarımsal destek verildiğini belirtti.

 

2002'de sadece 83 Milyon lira olan hayvancılık desteğinin bu yıl 2,5 milyar liraya yükseldiğini söyleyen Eker, "Prim desteği verilen ürün sayısını 4'ten 17'ye çıkardık. Prim desteği bu yıl 2,4 milyar liraya çıktı. Verimlilik esaslarına göre 30 adet tarım havzası belirledik. Türkiye'de hangi bölgede, hangi üründen en iyi verim alınacağını belirleyerek, tarımın gücünü artırdık. Kuraklık, don ve diğer tabii afetlerden çiftçimizi korumak için sigorta poliçe bedelinin yüzde 50'sini karşıladık. Kırsal kalkınma hamlesini başlattık, ilk kez tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, ambalajlanması gibi tarımsal sanayi tesisleri kuran girişimcilere yüzde 50 hibe desteğini biz sağladık. Çiftçimizin tarlada, bahçede en çok kullandığı tarımsal makine ve ekipmanlara yüzde 50 hibe desteği verdik." ifadelerini kullandı.

 

Reçeteli zirai ilaç satışı başlatıldı
Kontrolsüz ilaç satışının önlenmesi amacıyla reçeteli zirai ilaç satışının başlatıldığını belirten Eker, 10 bin veteriner hekim ve ziraat mühendisinin, ahırda, tarlada, bahçede, merada çiftçilerin ayağına kadar giderek, onlarla omuz omuza çalıştıklarını ifade etti.

 

Eker, "Yerli tohumculuğu destekledik, tohumluk üretimimizi 145 bin tondan 2012 yılında 647 bin tona çıkardık. Yerli hibrit sebze tohumu kullanım oranını yüzde 10'lardan yüzde 50'lere taşıdık. Tohumluk ihracatımızı yüzde 540 artırdık, 2012 yılında 120 milyon dolar tohumluk ihracatı yaptık. Türkiye'yi tohum ihraç eden bir ülke konumuna ulaştırdık. Dünyanın 3. Büyük Bitki Gen Bankasını açtık. Su ürünlerini ilk defa destekleme kapsamına aldık, alabalık üretiminde Avrupa'da 1. sıraya yükseldik. Avrupa'da tüketilen her dört Çipura-Levrekten birisi Türkiye'den gidiyor. Ülkemizde ilk defa bir bölgenin - Trakya'nın - şap hastalığından ari hale getirilmesini sağladık." şeklinde konuştu. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir