• DOLAR 34.114
  • EURO 38.127
  • ALTIN 2864.74
  • ...
Almanya'da anketler aşırı sağı ön plana çıkardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

Almanya'da 1 Eylül'de Thüringen ve Saksonya'da gerçekleştirilen eyalet meclisi seçimlerinin ardından yaklaşık 2 milyon seçmen, Brandenburg'da yapılacak bölgesel seçimde oy kullanacak.

Son kamuoyu yoklamalarına göre aşırı sağcı ve yabancı karşıtı AfD yüzde 28 ile birinci sırada yer alırken, Başbakan Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) yüzde 27 ile ikinci, merkez sağ Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) ise yüzde 14 ile üçüncü olması bekleniyor.

SPD'nin kalesi olarak bilinen Brandenburg'da en son 2019'da yapılan eyalet meclisi seçiminde SPD yüzde 26,2 ile ilk sırada yer almış, aşırı sağcı AfD yüzde 23,5 ile ikinci sırayı almıştı.

Anketlere göre Brandenburg'da AfD'ye ilaveten yükselişte olan bir diğer parti, henüz Ocak 2024'te kurulan sol popülist Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW). Yüzde 13 ile dördüncü sırayı alması beklenen BSW'nin eyalet hükümeti için koalisyon pazarlıklarında kilit parti olması bekleniyor.

Almanya'da diğer partiler, antidemokratik eğilimleri nedeniyle uzun süredir iç istihbarat tarafından izlenen aşırı sağcı AfD ile bir koalisyon hükümeti kurmayı reddediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir