• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Ağız ve diş bakımı hakkında önemli tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADIYAMAN - Diş fırçalamanın önemli olduğuna değinen Kahta Devlet Hastanesi Diş Doktoru Cem Çalışkan, "Önce doğru diş fırçasını seçmeliyiz. En uygun fırça orta sertlikte ve fırça başı küçük olanıdır. Fırça başı küçük olursa arka dişlere daha kolay ulaşırız, bulantı refleksini azaltmış oluruz." dedi.


Dişlerin zarar görmesini engellemek için diş macununun da önemli olduğunu söyleyen Çalışkan, "Diş macunu seçerken de flüorür içerikli olanını tercih etmeliyiz. Her seferinde farklı bir marka almalıyız. Böylelikle içindeki aşındırıcılar şekil ve boyut olarak her seferinde değişir ve aynı yönde bir aşınma oluşturmaz. Bu da dişlerimizin zarar görmesini engeller. Diş macunu dışında piyasada diş pastaları da bulunmaktadır. Bunların aşındırıcıları çok büyük olduğu için günlük kullanımda tavsiye edilmez. Ayda bir iki kez kullanılabilir. Ayrıca karbonatta halk arasında tercih edilebilir. Karbonatta da aşındırıcılar büyüktür ve diş minesini çizebilir. Bu sebepten günlük kullanımda tercih edilmez." dedi.



Dişlerin nasıl fırçalanmasını da anlatan Çalışkan, "45 derecelik açıyla diş etinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanır. Ön dişlerden arka dişlere doğru bütün dişler fırçalanır. Aynı şekilde dişlerin arka yüzleri de fırçalanır. Ön dişlerin arka yüzleri fırça dikine tutularak temizlenir. Son olarak da dişlerin çiğneyici yüzleri de ileri geri hareketlerle temizlenir." diye konuştu.



Fırçalama işlemini etkin bir şekilde yapabilmesi için fırçalama işleminin önemli olduğunu söyleyen Çalışkan, " Bunun için de fırçayı ıslatmadan kullanmalıyız. Ağızdaki tükürük miktarı macunun köpürmesi için yeterlidir. Macunu da fırçaya boydan boya sıkmamalıyız. En fazla nohut büyüklüğünde olması kâfidir. Fazla macun kullanılması ağızdaki ferahlığı arttıracağından dişler tam olarak temizlenmeden fırçalama işlemini bitirmemize neden olur. Bu da etkin bir temizleme sağlamamızı engeller. Fırçalama işlemi kesinlikle sağdan sola yatay yönde olmamalı. Yatay fırçalama diş minesini aşındırır, hassasiyeti arttırır, dişlerde renk değişikliği yapar, dişetlerinin çekilmesine sebep olur. İlerlemiş vakalarda kama şeklindeki defektler oluşur. Bunu deniz dalgalarının zamanla kayayı aşındırmasına benzetebiliriz. Yani diş fırçasını yanlış kullanırsak vücudumuzun en sert dokusu olan dişin minesini zaman içinde aşındıra biliriz." ifadelerini kullandı.



Çalışkan sözlerini şöyle sürdürdü, "Fırçalama işleminden sonra diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler diş ipleriyle tek tek temizlenir. Diş ipi kullanırken ip dişle teması kesilmeden C çizerek diş etiyle diş arasına yerleştirilir. Bu işlem sırasında diş etlerine zarar vermemek için özen gösterilmesi gerekir. Dilimizi diş fırçamızla temizleyebileceğimiz gibi özel dil fırçalarıyla da temizleyebiliriz. Fırçayı dilin arka kısmından öne doğru bastırmadan süpürme hareketi yaparak temizlemeliyiz. Dilimizi kanatmadan, incitmeden nazikçe temizlemeliyiz. Ortalama 3 ay sonra diş fırçası yıpranmış ve bakteri barındırmaya başlamış hale gelir. 3-6 ay arasında diş fırçamızı yenilemeliyiz. Aynı anda 2 diş fırçamız olmasında fayda vardır. Sabah ve akşam olmak üzere farklı fırça kullanmalıyız. Çünkü diş fırçasının kılları daha kuru ve sert bir hale gelir. Böylelikle daha etkin bir temizleme sağlar." (Mehmet Eren - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir