• DOLAR 34.021
  • EURO 38.065
  • ALTIN 2830.518
  • ...
 Meşhur iskambo üzüm pekmezi tezgahlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüzyıllardır süregelen bu geleneksel üretim, organik bağlardan toplanan üzümlerle hayat buluyor. Köylüler, atalarından öğrendikleri teknikleri modern teknolojiyle birleştirerek ürettikleri pekmezi, sağlık için faydalı özellikleriyle Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırıyor.

İskambo üzüm pekmezi, karaciğer sağlığını koruyucu ve kan yapıcı etkileriyle bilinirken, yaşlanma etkilerini azaltıcı özellikleri de yapılan araştırmalarla ortaya konulmuş durumda. Düzenli tüketimiyle ömrü uzattığı düşünülen bu doğal ürün, Siirt sofralarının vazgeçilmezi olarak bilinse de ülke genelinde de büyük bir ilgi görüyor.

İskambo köylüleri, üzüm pekmezi üretiminde 500 yılı aşkın süredir büyüklerinden gördükleri yöntemleri kullanıyorlar. Daha önce geleneksel yöntemlerle yapılan bu üretim, günümüzde modern teknolojinin desteğiyle daha pratik ve verimli hale getirildi. Üzümler, makinelerde sıkılarak elde edilen şıra, kazanlarda kaynatılıp mayalanması için içerisine meşe odunundan elde edilen kül eklenerek kaynatılıyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra süzülen şıra, yeniden ateşte uzun süre kaynatılarak yoğun, besleyici ve lezzetli pekmeze dönüşüyor.

Pekmezden gelen zengin çeşitlilik

İskambo üzüm pekmezi, sadece tek başına değil, pek çok yan ürünle de sofralarda yerini alıyor. Pekmezden yapılan cevizli sucuk ve pestil, özellikle kış aylarında büyük rağbet görüyor. Hem besleyici hem de enerji verici özellikleriyle bilinen bu ürünler, geleneksel tatların korunmasını sağlarken, her kesimden tüketicinin beğenisini kazanıyor.

Ayrıca pekmezin vazgeçilmez eşlikçilerinden biri olan tahin de bu doğal ürünle birlikte tüketildiğinde hem lezzet hem de besin değerleri açısından zengin bir kombinasyon oluşturuyor.

Kış mevsimine hazırlıkların başladığı bu dönemde, Siirt'in meşhur İskambo üzüm pekmezi yeniden tezgahlarda yerini alarak hem sağlığına dikkat edenlerin hem de geleneksel tatları sevenlerin ilgisini çekiyor.

"İskambo pekmezi daha hijyenik yöntemlerle üretiliyor ve 250 liradan satışa sunuluyor"

Köylülerin bin bir zorlukla doğal yollarla ürettikleri İskambo pekmezinin tezgahlarda yerini aldığını ve 250 liradan satışa sunulduğunu belirten Mesut Bal, "Köylüler, bahçelerinden topladıkları doğal üzümleri daha önce hazırladıkları pekmez yapım alanına taşıyorlar. Eskiden üzümler çuvallara doldurulup üzerine çıkılarak ayakla suyu çıkarılırdı. Şimdi ise daha hijyenik koşullarda, makinelerle üzüm suyu sıkılıyor ve kazanlara dolduruluyor. Ortalama 8 saat kaynadıktan sonra pekmez elde ediliyor. Daha sonra köylüler pekmezi bize getiriyor ve biz de satışa sunuyoruz," dedi.

"İskambo pekmezinin faydaları ve kış aylarında rağbet gören yan ürünler"

Pekmezin faydalarına dikkat çeken Bal, "Pekmez kansızlığa iyi geliyor, tam bir vitamin deposu ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kışın soğuk havalarda vücudu sıcak tutma özelliği var. Özellikle tahin ile birlikte tüketildiğinde hem lezzeti hem de besin değerleri artıyor. Tahini de yüzde yüz susamdan kendimiz üretiyoruz. İskambo üzüm pekmezi, yalnız başına değil, birçok yan ürünle sofralarda yerini alıyor. El yapımı cevizli sucuk ve pestil ise, özellikle kış aylarında büyük rağbet görüyor." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir