• DOLAR 34.009
  • EURO 38.079
  • ALTIN 2829.098
  • ...
İşgal çetesi Gazze'yi koridorlarla bölerek askeri ve siyasi hedeflerine ulaşmaya çalışıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal güçleri bir taraftan Gazze Şeridi'nde yürüttüğü yıkıcı saldırılarına devam ederken, diğer yandan Gazze'nin bölünmesi, coğrafi yapısının değiştirilmesi ve Filistinlilere ait topraklara el konulması politikası kapsamında inşa ettiği yeni koridorlarla siyasi ve askeri hedeflerine ulaşmaya çalışıyor. İşgal güçleri , Gazze Şeridi'ni bölme, coğrafi yapısını değiştirme, Filistinlilerin topraklarına el koyma ve bunları askeri ve siyasi hedeflerine hizmet edecek projelere dönüştürmek için kentleri birbirinden ayıran Netzarim Koridoru, Philadelphi Koridoru ve David Koridoru gibi askeri yollar inşa etti.

İşgal kuvvetleri oluşturduğu bu yollarla Gazze Şeridi'nde kentleri birbirinden izole etmeye, halkın hareketini engellemeye ve günlük yaşamdaki zorlukları daha da artıran yeni bir coğrafi gerçekliği empoze etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İşgal tarafından "bu yolların asker ve teçhizat ikmali için" yapıldığı yönünde açıklamalar gelse de Filistinliler bunun, işgali derinleştirdiğini, Gazze'nin tarihi yapısını değiştirdiğini ve yerlerinden edilen Gazzelilerin evlerine dönüşünü zorlaştırdığını belirtiyor.

Netzarim Koridoru

Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyinden ayıran 7 kilometrelik Netzarim Koridoru, işgal kuvvetlerinin son dönemde inşa ettiği en tehlikeli yollardan biri olarak değerlendiriliyor.

Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Hüsni Muhenna, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nde inşa ettiği yollara ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail işgal ordusu Netzarim Koridorunu oluşturmak için geniş tarım alanlarına el koydu ve yolun her iki tarafındaki büyük yerleşim alanlarını yok etti." dedi.

İşgal ordusunun, biri doğuda Salahaddin Caddesi'yle, diğeri ise Er-Raşid Caddesi ile kesişen yerde iki askeri kontrol noktası kurduğunu ifade eden Muhenna, açlık, susuzluk ve işgal kuvvetlerinin acımasız saldırılarından kaçan yerinden edilmiş Filistinlilerin bu askeri noktaların arasından geçmek zorunda kaldığını belirtti.

Muhenna, "Netzarim Koridoru'nda el konulan topraklar Filistinliler için son derece önemli tarım arazileriydi ancak yerle bir edilerek İsrail'in amaçlarına hizmet eden askeri koridorlara dönüştürüldü." dedi.

İşgal ordusunun askeri ve siyasi hedeflerle bu yolları inşa ederek Gazze Şeridi'ndeki kentlerin tarihi yapısını değiştirmeye çalıştığını belirten Muhenna, işgal kuvvetlerinin Filistinlileri psikolojik olarak yıkma ve topraklarını geri alma, güven ve istikrar içinde yaşama umutlarını yok etme siyaseti güttüğünü ifade etti.

Gazze'nin kuzeyinden güneyine doğru yerinden edilen isminin açıklanmasını istemeyen Filistinli genç, yaklaşık iki ay önce sahildeki Raşid Caddesi'ndeki "Netzarim" kontrol noktasından geçerken yaşadığı deneyimi şöyle anlatıyor:

"Korkunçtu. Hiçbir açıklama yapılmadan gözaltına alındım ve saatlerce tutuldum. Askerler çimento küplerinin ve zırhlı araçların arkasına saklanıyordu. Kendimi sanki kapalı bir savaş bölgesindeymişim gibi hissettim. Yoğun asker ve zırhlı araçlar vardı. Oradan geçmeye çalışan herkes sürekli ölümle karşı karşıya kalıyor. Hayatta kalma şansınızın çok zayıf olduğunu hissediyorsunuz."

Koridor inşa edilirken topraklarına el konulan Filistinli çiftçilerden Riyad Şemlah da "İsrail güçleri, Netzarim Koridoru için arazilerimizi elimizden aldı. İşgalciler, asmaların ve incir ağaçlarının olduğu, çeşitli sebzelerin ekildiği yüzlerce dönüm araziye el koydu ve buraları tamamen talan etti." ifadesini kullandı.

 

 

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir