• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte Bugün: 17 Eylül!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1934: Türkiye, Cemiyet-i Akvam, yani Milletler Cemiyeti üyeliğine kabul edildi. Birleşmiş Milletler’in temeli sayılabilecek bu organizasyon, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İsviçre’de 10 Ocak 1920’de “Cemiyet-i Akvam” adıyla kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek idi. Bir süre çalıştı, fakat fazla bir varlık gösteremedi. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946 yılında dağıldı ve onun yerini Birleşmiş Milletler aldı. Bu iki teşkilatın her biri de bir dünya savaşı sonrasında ve bu savaşların galibi konumundaki ülkelerin öncülüğünde kurulmuş ve kurucu üyelerinin hizmetkârı ve menfaatlerinin koruyucusu olmaktan öte bir işe yaramamışlardır. 

1961: Eski Başbakan Adnan Menderes hakkında 27 Mayıs Cuntası’nın verdiği ölüm cezası İmralı Adası’nda infaz edildi. Milli Birlik Komitesi, 65 yaşını aşan Celâl Bayar ile idam kararları çoğunlukla alınan öteki hükümlülerin cezalarını müebbet hapse çevirdi. 

1967: Kayseri’de yapılan Kayserispor-Sivasspor futbol maçında çıkan olaylarda 40 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Olayın duyulması üzerine Sivaslılar, Sivas’ta bulunan Kayserililere ait dükkânları tahrip ettiler. 

1978: ABD’nin öncülüğünde Mısır, siyonist işgalciler ile Camp David’de anlaştı. Sözleşme, altı ay sonra 26 Mart 1979’da imzalanacak olan barış antlaşmasının temelini oluşturuyordu. Buna göre işgalciler, askeri birliklerini Sina Yarımadası’ndan çekecek ve Mısır ile diplomatik ilişkilerini normalleştirecekti. Diplomatik ilişkiler 1980’de normale döndü. Siyonistlerin umduğundan daha az olmakla birlikte ticari ilişkiler canlandı. Mart 1980’de havayolu taşımacılığı başladı. Mısır siyonistlere petrol satışına başladı. Bu sözleşme ile Sina Yarımadası, Mısır’a geri verildi. Barış çabalarının sonucu olarak, Menahem Begin ve Enver Sedat, 1978 yılı Nobel Barış Ödülü’nü birlikte aldılar. Mısır’ın başta Filistin’e olmak üzere tüm İslam âlemine yaptığı bu ihanet, duyarlı Müslümanlar tarafından lanetlendi ve protesto edildi. Bu anlaşmayla Filistin adeta siyonistlere satılmış ve karşılığında da Batılı güçler tarafından Nobel âferini alınmıştı. 

1980: Gözaltında tutma süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı. Bu rakamlar o yıllarda sadece kâğıt üzerinde Türkiye’nin bir kanun devleti olduğunu göstermek içindi, yani göstermelikti. Oysa pratikte gözaltında tutmanın herhangi bir sınırlandırılmış zamanı bulunmamaktaydı ve yapılan işkencelerin haddi hesabı yoktu.

2009: Türkiye ve Suriye karşılıklı olarak vizeyi kaldırdı. Türkiye ve Suriye arasında esen bahar rüzgârı, çok geçmeden kara kışa dönüşecekti. 

2010: KPSS Eğitim Bilimleri Testi, sınav sürecinde bazı usulsüzlüklerin meydana geldiği kanaatiyle iptal edildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında elde edilen verilerle FETÖ’nün sınav sorularını çalıp kendi yandaşlarına verdiği ortaya çıktı. 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir