• DOLAR 34.069
  • EURO 37.982
  • ALTIN 2801.47
  • ...
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, göreve gelmesinin ardından ilk kez bir basın toplantısı düzenledi.

İlk basın toplantısını İslami Birlik Haftası’nda düzenlediklerini belirten Pezeşkiyan, ülkede yaşayan herkesin yeteneklerine bakılması ve etnik grubuna bakmaksızın ve ırk ayrımı yapılmadan hak ettikleri konumda yer alması gerektiğini söyledi.

Müslüman ülkeler ve İran ile komşuları arasındaki sınırların kaldırılması önerisiyle ilgili fikrin; "ulusal güvenliği ve sınırları görmezden gelmek anlamına gelmediğini" ifade eden Pezeşkiyan, "ancak bu fikrin seyahat kolaylığı, ortak görüşleri ve fikir birliği güçlendireceğini, ortak pazarların kurulmasına yol açacağını" kaydetti.

Pezeşkiyan, "Müslümanların haklarını savunmak için birlik olmalıyız. Savaşı ve aşırı hırsları bir kenara bırakırsak bir arada olabiliriz ve tüm Müslümanlar tek bir toplum içinde olabiliriz." dedi.

Dış diplomaside öncelikli olarak komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeye çalıştıklarını söyleyen Pezeşkiyan, "Bu kapsamda Irak’ı ziyaret ettik ve ortak projeleri yürütme kararı aldık. Aynı işbirliği Pakistan, Azerbaycan, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle de yapabiliriz. Ekonomik büyümenin şartı serbest pazar yaratmak ve yurt dışı ticareti geliştirmektir. Dış diplomasimiz onur, saygınlık ve çıkara dayalı olacak ve bu yolda ilerleyeceğiz." diye konuştu.

"Yemen'e hipersonik füze vermedik"

Yemenli gruplara İran'ın hipersonik balistik füzeler verdiği yönündeki iddiaları yalanlayan Pezeşkiyan, şunları kaydetti:

"İran’ın hipersonik balistik füzesi var; uzaya uydu gönderiyoruz. Yemenlilere füze vermedik, onların elindeki füze bizde yok. Yemenliler füze teknolojisine sahip, savaştan önce füze üretmeyi öğrenmişler ve üretiyorlar. Yemen'le münasebetlerimiz var ve aynı vizyona sahip olduğumuz doğrudur, çünkü israilin Filistin halkını yok etmesini istemiyoruz."

"Nükleer silah elde etmeye çalışmıyoruz"

Pezeşkiyan, ülkesinin nükleer silah üretimi hakkında görüşüne ilişkin, "Nükleer silah elde etmeye çalışmıyoruz. ABD ve Avrupa bizi füze programlarını durdurmamızla tehdit ediyor. Eğer füzelerimiz olmazsa, tıpkı Gazze Şeridi'nde yaptıkları gibi üzerimize bomba atacaklar." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın hiçbir zaman bir çatışmayı alevlendirmek istemediğini vurgulayan Pezeşkiyan, ama işgal rejiminin, HAMAS'ın Siyasi Büro başkanı İsmail Heniyye'yi başkentte katlederek Tahran'ı savaşa sürüklemeye çalıştığırı kaydetti.

"Mutlaka Türkiye'ye geleceğiz"

Türkiye-İran arasındaki ortak ticaret hacminin 30 milyar dolar hedefine ulaşıp ulaşmayacağı ve yakın gelecekte Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceği yönündeki soruyan yanıt veren Pezeşkiyan, şunları söyledi:

"Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz. Hatta Türkiye bizim akrabamızdır, sonuçta sınırın bu tarafı da, öbür tarafı da geçmişte aynıydı.

Bu mevcut sınırlar inançlarımızla, kültürümüzle iç içedir ve birbirimizle iletişim kurmamız, ticaret yapmamız gerekir ve doğal olarak sınırın her iki tarafında ortak yatırım yapmak arzumuzdur. Ayrıca ticaret ve yatırımın sadece İran ve Türkiye'de oluşması değil, İran ve Türkiye üzerinden Pakistan, Afganistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve diğer bölgelerle de ilişkiler kurmamız gerekiyor.

Mutlaka Türkiye'ye geleceğiz ve Türk yetkilileri mutlaka İran'a davet edeceğiz. Yatırımcıların, siyasetçilerin, akademisyenlerin İran'a gelmesi gerekiyor ve birbirimizle empati kurarak iletişim kurmamız gerekiyor, Türkiye ve İslam ülkeleriyle ilişkilerden de çok umutluyuz." 

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir