• DOLAR 34.069
  • EURO 37.973
  • ALTIN 2801.176
  • ...
Sanayiciler: Kalifiye eleman ve çırak bulamıyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eleman bulmakta sıkıntı çeken sanayi esnafı İLKHA muhabirine konuşarak yaşadıkları sorun ve sıkıntıları dile getirdi.

"Eleman sıkıntısı olduğu için işlerimizi de yapamıyoruz"

Kemal Özkan

Yaklaşık 10-11 yıldır paslanmaz doğalgaz bacaları yaptığını söyleyen Kemal Özkan, “Genel olarak eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Asgari ücret 17 bin lira. Burada da en düşük ücret 10 bin lira olmuş. Enflasyon da yüksek olduğu için kimse 17 bin liraya çalışmak istemiyor. Bir aileyi geçindirmek için asgari ücretin minimum tutarı 25 bin lira olması lazım. Eleman sıkıntısı olduğu için işlerimizi de yapamıyoruz. Faizlerin artması ile beraber ödemelerimizi yapamaz olduk. Sürekli mesai yapıyoruz. Enflasyon bizi çok derinden etkiledi.” dedi.

“Ne kadar bu işin okulu okusalar bile gençlerin, iyi bir ustadan eğitim alması gerekir”

Adnan Vartık

Gençler, kolay para kazanma yollarını aradıkları için sanayide eleman bulamadıklarını söyleyen Adnan Vartık, ”Sanayide usta olmak 15- 20 yılı alıyor. Gençlerimiz ise 15 yılını bu işlere vermektense daha kolay yoldan para kazanmanın yollarını arıyorlar. Hal böyle olunca esnaflar da eleman bulmakta zorlanıyor. Bizim meslek ‘10 yılda işi öğrendim bitti’ denilecek bir iş değil. Makineler değiştikçe işlerde değişiyor. Ben 15 yıldır bu işin içinde olduğum halde teknoloji geliştikçe makineler yenilendikçe eğer ben çabalamasam 15 yıllık birikimim bile eksik kalıyor. Benim gençlere tavsiyem ne kadar okul okusalar bile bir ustanın elinden geçmeleri gerekir. Makineler ile hem hal olmaları gerekir. Bunun için de iyi bir ustanın elinden geçmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

“Herkes masabaşı iş yaparsa sanayi işini kim yapacak?”

Âdem Dursun

Aleminyum ve profil sektörüne tedarikçi olarak hizmet verdiklerini söyleyen Âdem Dursun, "Kalifiyeli eleman problemi yıllardır var ama yetiştirilmek üzere eleman sıkıntısı son zamanlarda çok fazla arttı. Kalifiyeli eleman zaten bulamıyoruz. Yaptığımız ağır sanayi olduğu için çok fazla tercih edilmiyor. Yeni nesil daha basit işler arıyor. Gelecek bakımından bu sektör daha bir sektördür. Git gide ustası azalan bir sektör. Herkes masa başı iş yapmak istiyor ama herkes masa başı iş yaparsa üretimi kim yapacak? Burada da yetiştirilmek üzere gelecek olan personelin istekli olması çok önemlidir. “dedi

“Zor şartlarda çalışıyoruz ama helal para kazanıyoruz”

Azat Arslan

Sanayi’de çırak bulamadıkları söyleyen Azat Arslan, "Herkes masa başı iş istiyor. O yüzden çırak sıkıntımız var. Eleman bulamıyoruz. İşimiz ağır bir iş. Bu işi yapacak kişinin yaşı 18’den büyük olması lazım. Biz de akşama kadar yağ ve pisliğin içerisinde çalışıyoruz ama çok şükür hepsi helal.” diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir