• DOLAR 34.096
  • EURO 37.96
  • ALTIN 2802.081
  • ...
Papua Yeni Gine'de kabileler arasında "altın madeni" çatışması: 30 ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerel medyaya göre, ülkenin en büyük altın yataklarından birine ev sahipliği yapan Enga eyaletine bağlı Porgera Vadisi'ndeki kabileler arası anlaşmazlık, geçen hafta iki kaçak madenci grubunun kendi aralarında kavga etmesi ve bir grubun diğer gruptan iki kişiyi öldürmesiyle başladı.

Çatışmalarda aralarında iki yerel maden işçisinin de bulunduğu en az 30 kişinin öldüğü, sayının daha da artabileceği belirtildi. Çatışmalar nedeniyle Porgera'dan 5 binden fazla insanın toplu göç bildirildi.

Yerel gazete The National'ın haberine göre, Polis Komiseri David Manning, Porgera'da "artan kanun ve düzen sorunları" nedeniyle altyapıyı ve sakinleri korumak için olağanüstü hal ilan etti.

Manning, Porgera Madeni de dahil olmak üzere kritik altyapıyı korumak amacıyla polisin saldırganları uzaklaştırmak için meşru güç kullanımını artıracağını söyledi.

Manning. "Bu kötüleşen durum, geleneksel toprak sahiplerini mağdur etmek ve terörize etmek için şiddet kullanan yasadışı madenciler ve yerleşimciler tarafından yaratılıyor." dedi.

Porgera altın madeni bir zamanlar Papua Yeni Gine'nin yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 10'unu karşılıyordu, ancak kabile şiddeti ve hükümetin yavaş yavaş devralması nedeniyle son yıllarda üretim durdu.

Radyo Yeni Zelanda'ya konuşan bir görgü tanığı, son dönemdeki şiddet olaylarını "eşi benzeri görülmemiş" olarak niteledi.

Bu yılın başlarında Doğu Sepik eyaletine bağlı üç köye düzenlenen saldırıda 16'sı çocuk en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.

2022 yılında madenin yakınında yaşayan rakip aşiretler arasında çıkan silahlı çatışmalarda en az 17 kişi öldü. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir