• DOLAR 33.994
  • EURO 38.052
  • ALTIN 2831.327
  • ...
CHP HÜDA PAR'a saldırıyor! Kılıçdaroğlu ne demişti? Ya Başarır'ın duruşmasına katıldığı Demirtaş?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 HABER MERKEZİ-       Anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili konuşan HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu, yönetim şeklinin Cumhuriyet olmasını sonuna kadar savunduklarını belirterek, “Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili çok şey konuşuldu. Bize de çok soru soruldu, çok cevap verdik. Sahi ilk 4 madde de ne var? Birinci madde, ‘Türkiye Cumhuriyeti'nin Türkiye devletinin şekli Cumhuriyettir.’ Şimdi 1961 Anayasası’nda 1924 anayasasında bu maddenin değiştirilemeyeceğine dair hükümler var. Niçin bu hükümler var? Çünkü Osmanlı toprakları üzerine yeni bir devlet kuruluyor, bu devletin şeklinin Cumhuriyet olması isteniyor. Artık saltanatla idare edilmemesi gerektiği söyleniyor. Ben de yüzde 100 buna katılırım ve altına imzamı atarım. Bugün bütün partiler, mevcut partilerin tamamı, 100 küsur parti var, hepsi ‘saltanatı getirelim’ deseler biz, ‘Hayır, bu memleket Cumhuriyetle idare edilmelidir.’ diye Cumhuriyeti sonuna kadar savunuruz. Yani bizim Cumhuriyete karşı olduğumuz şeklindeki iddialar palavra.'' ifadelerini kullanmıştı. 

İstiklal Marşı, bayrak ve başkente karşı olduklarına dair iddiaları da reddeden Yapıcıoğlu, “İstiklal Marşı'na karşı olduğumuzu söylüyorlar. İstiklal Marşı'na karşı olduğumuzu ne zaman, nerede söyledik? ‘Bunlar bayrağa karşı’ Bayrağa karşı olsak niçin bizim bütün teşkilatlarımız da bayrak var. O bayrak, 85 milyonun tamamının bayrağı. Bizim içimizde hiç kimsenin de bu bayrağa bir itirazı yoktur. Net ifadelerle söyledik bir daha söylüyoruz; Bakın şimdi bunun ismine ‘Türk bayrağı, sadece bir kavme ait bir bayrak’ dediğinizde birileri de gidip Kürt’ü kışkırtıyor ‘bu Türk'ün bayrağı seninki nerede?’ diye. ‘Bunun konuşulması lazım’ dedik. ‘Bunlar bayrağa karşı’ dediler. İşte buradan söylüyorum, bizim bayrak karşıtlığı gibi bir şeyimiz yok ve diyoruz ki o bayrak 85 milyonun tamamının bayrağı. Başkentin Ankara'da olmasına da itirazımız yok.” şeklinde konuşmuş, 

“Değiştirilemez maddelerin olması hukuk tekniği açısından da siyaseten de doğru değil. Bu gelecek nesillerin iradesine ipotek koymadır” demişti. 

Anayasada değiştirilemez maddelerin olmaması gerektiğini ve ilgili maddenin kurucu anayasada değil de darbeci Kenan Evren Darbesi sonrası bizzat Kenan Evren tarafından kaleme alınarak yasalaştırıldığını ifade eden Yapıcıoğlu, şunları söylemişti;

“Diyoruz ki, felsefik olarak gelin biz şunu tartışalım; bugünkü sistem içerisinde çoğunluk ‘en uygun sistem budur, en güzel anayasa budur’ diyebilir. Ama bugün biz anayasanın değiştirmesi gerektiğinden bahsediyoruz değil mi? Birileri ısrarla şunu söylüyor diyor ki ‘şu ilk dört madde kurucu iradenin koyduğu maddelerdir.’ Yalan, külliyen yalan. 1924 Anayasası’nda bu maddeler yok. 1961 Anayasası’nda da bu maddelerin değiştirilemezliği diye bir şey yok. Hatta 1982 Anayasası’nın taslağında da hukukçuların hazırladığı taslakta da yok. Danışma Meclisi’nin hazırladığı metinde de yine yok. Anayasa taslak metni Kenan Evren’in önüne geldiğinde bütün o metinlerde devletin şeklini Cumhuriyet olduğuna dair hüküm değiştirilemez var. Kenan Evren diyor ki ‘Biz şu 4. maddeyi ilave edelim.’ Nedir 4. Madde? Diyor ki ‘1. maddedeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğuna dair hüküm, 2. maddedeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 maddedeki hükümler değiştirilemez. Değiştirilmesi teklif dahi edilemez.’ Şimdi biz şunu söylüyoruz bugün için bu hükümler % 100 doğru kabul edilebilir ama ‘100-200 sene sonra da, bizim torunlarımızın torunları da gelseler onlar asla bunu değiştirme hakkına, hukukuna yetkisine sahip değiller.’ deme hakkını biz nereden buluyoruz? Bu soruyu soruyoruz. İlla ki bunları değiştirelim değil. Biz bu maddelerde yazılan her şeye karşı değiliz. Öyle şeyler de demedik. Biz diyoruz ki değiştirilemez maddelerin olması hukuk tekniği açısından da, siyaseten de, felsefik olarak da doğru değil. Gelecek nesillerin iradesine ipotek koyma hakkını kim verdi bize? Ben bu hakkı kendimde görmüyorum ama birileri kendinde görüyor.”

KILIÇDAROĞLU NE SÖYLEMİŞTİ?

Yapıcıoğlu'nun açıklamalarının ardından saldırıya geçen CHP'lilere CHP'nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2015'te katıldığı bir programda yaptığı açıklamalar hatırlatıldı. 

Kılıçdaroğlu IMC TV'de katıldığı bir programda toplumsal barışın sağlanması için darbe hukukunun değişmesi gerektiğini belirterek ''Demokrasiyi getirmek için darbe hukukunu tamamen değiştireceksiniz. Biz darbeye karşıyız diyorsunuz. Tamam kardeşim darbeye karşıysan gel bu darbe hukukunu değiştirelim. Anayasayı değiştirelim'' ifadelerini kullanmıştı. Kılıçradoğlu programda yer alan bir gazetecinin 'Anayasanın ilk üçüncü maddeleri mesela'' açıklamasına ''Tabi'' yanıtını vermişti.

Kılıçdaroğlu konuşmasına, 'Siz hem darbeye karşıyım diyeceksiniz hem de darbe hukukunu takip edeceksiniz'' diyerek devam etmişti. 

ALİ MAHİR BAŞARIR: EYALETİ, ÖZERKLİĞİ SAVUNUYORLAR!  ÖZERKLİĞİ KİM SAVUNUYOR?

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır Anayasa tartışmaları üzerinden HÜDA PAR'ı hedef alarak ''Eyalet sistemini, özerkliği savunan'' ifadelerini kullandı. Ancak, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Çözüm Süreci'nin en önemli konularından biri olduğunu belirttiği  Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı kabul edeceklerini söylemiş, 2023 6'lı masa ittifakında da bunu dile getirmişti. 

Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı'nda söylüyorum, CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğim." demişti. 

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre de, katıldığı bir televizyon programında "Yerel Yönetim Özerklik şartındaki çekinceleri kaldıracağız. Emin olun bu Türkiye’yi bölecek bir şey değildir. Aksine Türkiye’yi daha da güçlendirecek bir şeydir." ifadelerini kullanmıştı.

CHP'nin her fırsatta 'iktidara gelirsek serbest bırakacağız' dediği Kobani Davası'nın, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında konuşan HDP'nin eski lideri  Selahattin Demirtaş da “Demokratik özerkliği bugüne değin hep savunduk. Sistematik bir biçimde hiçbir taviz vermeden bir düşünceyi siyasi program olarak savunmuşuz. Anadil çalışmalarını da savunmuşuz. Partimizin bütün programlarını tüm aşamalarda seçmene vaat etmişiz. Merkezi iktidara gelirsek gücümüz ile yapacağız. '' demişti. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir