• DOLAR 34.103
  • EURO 37.959
  • ALTIN 2821.362
  • ...
BM'den itiraf gibi açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-     Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin modası geçmiş, adil olmayan bir sistem olduğunu ve İsrail’in Gazze’ye yönelik işgalini sona erdirmedeki başarısızlığının; insanlığın vicdanında örgütün bir bütün olarak güvenilirliğini zedelediğini vurguladı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından uluslararası barış ve güvenliği sağlamak amacıyla kurulan ancak beş daimi üyesi; ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın mutlak veto yetkisine sahip olması, sunulan karar tasarılarının kabulünü güçleştiriyor ve konseyi işlevsizleştiriyor.

BMGK’nin 5 daimi üyesine mutlak veto yetkisi verilmesi ve BM Genel Kurulunun kararlarının da bağlayıcılığının olmaması, dünyanın kaderinin bu 5 ülkenin eline terk edilmesi anlamına geliyor.

Konseyin bugünün dünyasına uygun olmadığının altını çizen BM lideri, “Gerçek şu ki, Güvenlik Konseyi bugün karşı karşıya olduğumuz Sudan, Gazze, Ukrayna’daki dramatik çatışmalara son verme kapasitesi konusunda sistematik olarak başarısız oldu” ifadesini kullandı.

2017’den beri BM’ye başkanlık eden eski Portekiz Başbakanı Guterres, örgütün diğer organlarının ve özellikle insani yardım kuruluşlarının, İsrail’in Gazze’ye 11 aydan uzun süren saldırısı boyunca Filistinlilere temel hizmetler sunmaya devam ettiğini belirtti.

Gazze’de sergilenen cezasızlık kültürünün yayılmasında dünyanın büyük güçlerinin de payı olduğunu söyleyen Guterres, BM çatısı altındaki Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin çalışmalarına güvendiğini ve tam bir dokunulmazlık ortamında çalıştıklarını aktardı. ABD’nin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması için daha fazla baskı yapması gerektiğini de dile getirdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir