• DOLAR 34.249
  • EURO 37.815
  • ALTIN 2930.749
  • ...
Başbakanın Rusya Ziyareti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ortak basın toplantısında Suriye ile ilgili önemli mesajlar verdi.
 
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan, "Suriye halkının önünü açalım, bırakalım kendi iradeleri ile kendi yöneticilerini seçsinler" dedi.
 
BİRİNCİ DERECE REJİM SORUMLU
 
Başbakan Erdoğan, Suriye`deki durumu değinerek " Kimyasal silahlarla Suriye’de 1500 kişi öldü. Konvansiyonel silahlarla 150 bin kişi öldü. Bana göre sonucu ölüm olan her işlem suçtur. Uçaklarla, helikopterlerle, tank ve toplarla halk öldürülmüştür.
 
Suriye’de rejim bunun birinci derece sorumludur.Karşısında aşırı gruplar da bundan sorumludur. Fakat rejim hiç insan ayırmadan bütün şehirleri yerle yeksan etmiştir. Ve bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur. Ve Lahey’de yargılanması gerekir. Ve Birleşimş Milletler Güvenlik Konseyi bu işin takipçisi olmalıdır." dedi.
 
EN BAŞINDAN CENEVRE2`Yİ DESTEKLEDİK
 
Erdoğan,"Biz başından beri Cenevre 2’yi destekledik. Ancak ilkinden bir sonuç alınmadı. Yine destekliyoruz umarız sonuç alırız. Kaybedecek vakit yok. Süre kaybı sadece Suriye rejimine vakit kazandırıyor. Suriye halkı bırakalım kendi iradeleriyle kendi yönetimini seçti.” şeklinde açıklama yaptı.
 
SURİYE KONUSUNDA HEDEFLERİMİZ AYNI
 
Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Suriye ile ilgili olarak " 2007’den bu yana Esad ile temasım yoktur. Geçen gün telefonda konuştuk. Kendisi de insani durumdan endişe içinde. Buna dikkat ediyor. Fakat bu trajedinin sorumlusu kimdir? Bu önemli.
Bu konuda farklı değerlendirmeler olabilir. Fakat hiç kimse tartışmıyor ki, Suriye’de hem faaliyet gösterip hem savaşan aşırıcı gruplar vardır. Çok vahim şekilde faaliyet gösteriyor." şeklinde konuştu.
 
Putin," Rusya Federasyonu, Suriye’nin ikna edilmesi taaddüdünü üstlendi. Biz çalışmalarımızı tamamladık. Ve muhalefeti aynı Cenevre’ye katılım konusunda ikna edilecek, ortaklarımızdan hareket bekliyoruz.

Bu konuda da Suriye muhalefetinin liderlerinin Rusya’da bir araya gelmesini teklif ettim. Bunu görüştük. Suudi Arabistan kralı ile bu konuyu görüştük. İran devlet başkanı ile görüştük ve Beşar Esad ile bunu görüştüm. Biz bu istikamette ilerliyoruz. Temennimiz bu konferansın en yakın zamanda düzenlenmesidir."
 
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI`NA TÜRKİYE`Yİ ALIN
 
Başbakan Erdoğan, "Ben sayın başkanın tabii bu tespitine karşı bir başka tespitle diyorum ki Şanghay İşbirliği Teşkilatı`na gelin Türkiye`yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya`daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına varız. Ama dediğim gibi Şangay İşbirliği Teşkilatı olayını daha öncede Sayın Başkana izah etmiştim. Bunu önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir