• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Tarihi Murat Paşa Camisi yeniden yapılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Milli Şef döneminde Tevfik Sırrı Gür tarafından altına dinamit konularak havaya uçurulan Murat Paşa Camiinin enkazları gün ışığına çıkıyor. Enkazları ortaya çıkarılacak olan Cami'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yeniden yapılıp, restore edileceği belirtiliyor.

Bu caminin enkazlarının gün yüzüne çıkarılıp yeniden yapılması için Başbakanlığa BİMER aracılığıyla mesaj gönderdiklerini ifade eden Muş Tarihi ve Kültür Varlıkları Koruma ve Sanat Derneği Başkanı Cumhur Sur, caminin eski dokusuna uygun olarak yapılıp, restore edilmesini istediklerini ifade etti.

Sur, caminin eski dokusuna uygun olarak yeniden yapmak istediklerini belirterek, "Talebimize karşılık olarak BİMERE gönderdiğimiz mesajımızın hemen 2. gününde Başbakanlığın cevabı yazılarında, Vakıflar Bölge Müdürlüklerine haber verdiklerini bize ilettiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de bizimle iletişime geçti. Caminin hazine alanının ve ada pafta numaralarının nerede olduğu soruldu ve kayıtlarında böyle bir yerin olduğunu teyit ettiklerini belirttiler. Daha sonra ön yüzey araştırmalarını, caminin orijinaline sadık kalınarak yapılıp restore edilebilmesinin yolu için görevlendirme yapıldı ve şuan restorasyon için gereken çalışmalar başlamış vaziyette'' ifadelerini kullandı.

Murat Paşa Camisinde Murat Paşa'nın ve torunlarının mezarları da bulunduğunu ifade eden Sur, caminin mermer üzerine yazılmış olan kitabesinin şuanda Kültür Müdürlüğüne teslim edilmiş olduğunu ve bu kitabenin Alparslan Üniversitesi tarafından da okutulduğunu kaydetti.

Sur daha sonra "Ben Tarihçi değilim ama; bu taktiri tarihçiler yapacaktır. Yapılan kazılar sonucunda caminin giriş kapısı söz konusu mezarların taşları ortaya çıkmış durumda. Caminin Yüzey araştırması tamamlandıktan sonra caminin ana planı ortaya çıkacak. Konuyla ilgili olarak Devletin nasıl bir öngörüsünün olacağını bilmiyoruz ama; inşallah caminin yapımı ve restorasyonu yapılarak halkımızın hizmetine açılacaktır" diye konuştu.

Halkın bu konuda çok vefalı olduğunu sözlerine ekleyen Sur; " Caminin yıkılmasından hemen sonra buradan 150 metre ötede Murat Paşa Caminin yeni mimari tarzıyla yeni bir cami yapmışlar ve aynı ismi orada yaşatmışlar. Yani halkımız, camileri yıkmakla bir yere varılamayacağını bu şekilde ispatlamışlardır. Bunlar bizim tarihi ve kültürel varlıklarımızdır. Bu tarihi, kültürel ve manevi varlıklarımızı halka kazandırmak en güzel uğraş olsa gerek. İşte bu noktada böyle bir işe önayak olduğumuz için çok mutluyuz. Bu heyecanımızı nasıl ifade edeceğimizi de bilemiyoruz. İnşallah halkımızın dualarına mazhar oluruz diye seviniyoruz." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Caminin duvar taşlarıyla okul yaptırıldığı belirtilirken, ayrıca Kala mahallesindeki ilköğretim okuluna camiyi dinamitle havaya uçuran Tevfik Sırrı Gür' ün ismi verildi. (M.Şirin Çağlayan-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir