• DOLAR 34.279
  • EURO 37.65
  • ALTIN 2918.339
  • ...
"Karma eğitim yanlışından dönülecek mi? "
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Özellikle bölgede karma eğitimden dolayı birçok ailenin kız çocuklarını okula göndermediğini dile getiren Van halkı, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'ın yaptığı açıklamanın olumlu olduğunu ve artık Türkiye'nin de bu yanlıştan dönmesi gerektiğini ifade ettiler.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un "Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" sözlerine destek veren Vanlılar yıllardır eğitime büyük bir darbe vuran karma eğitim den vazgeçilmesi yönündeki bu açıklamayı olumlu bulduklarını ve karma eğitimden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirttiler.

"Bölgemizde kızların okula gönderilmemesinin tek sebebi karma eğitimdir"
Kız ve erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda okutulmasının daha uygun olduğunu belirten Sait Eliş, özellikle bölgede karma eğitimden dolayı ailelerin özellikle de kız çocuklarını okula göndermediğini belirterek, "Bölgemizdeki insanlar İslami hasiyetlerinden dolayı kız çocuklarını karma eğitim olduğu için liselere göndermiyor. Bu zaten bizim kültürümüze de uygun değildir. Bölgemizin hemen hepsi böyledir. Doğu halkının kız çocuklarını okula göndermeme sebebi de bence odur ayrı ayrı olması bence en uygun ve en güzel şeklidir. Dinimizce de en uygun olanı budur." Dedi.

"Başarısızlığın en önemli sebebi yine karma eğitimdir"
Kız ve erkek öğrencilerin ayrı olmasının öğrencilerin psikolojisine ve derslerindeki başarısına da olumlu yönde yansıyacağını savunan Eliş, öğrencilerin karma eğitim yüzünden başarısız olduklarını da ifade ederek, "Özellikle liselerde bakıyoruz. Erkekler hep kızların peşinde orda burada sürtüyor. Ama ayrı olursa hem çocuklarımız derslerine daha iyi çalışır. Hem de rahat edecekler" şeklinde konuştu.

"İnşallah bu yanlıştan dönülür"
Bu yöndeki açıklamanın bile kendilerini heyecanlandırdığını söyleyen Cevdet Akın ise, Bunun özellikle bölge açısından önemli olduğunu dile getirerek, "Bunu yapamıyorsalar bile en azından serbest bıraksınlar isteyen karma sınıflarda der görsün isteyen de ayrı sınıflarda ders alsın. Bu söylemler elbette olumludur. Bizlerin de bölge halkının da beklentisi budur. İnşallah bu yanlıştan dönülür diye umut ediyoruz" temennisinde bulundu.

"Karma eğitim yanlışından dönülmesi dinimize ve sosyal yapımıza uygundur"
İsa Öznur ise uygulamanın İslami açıdan uygun olduğunu ancak, Türkiye'nin Avrupa birliği hayaline ters düştüğünü belirtererk, "Yıllardır ülkemizi kendi değerlerinden vazgeçirmeye çalışıyorlardı. Şimdi ne oldu da bunlar döndü. Bizler eğer Avrupa birliğine gireceksek buna müsaade edilmezdi. Ama İslami anlamda en iyisi budur. İslami anlamda bizim dinimize aile ve sosyal yapımıza en uygun olanı kız ve erkek öğrencilerin ayrı olmasıdır" şeklinde konuştu.

Karma eğitimin olumlu ve olumsuz yönleri olduğuna işaret eden Mehmet Sait Altınay, bu açıklamanın temelinde muhakkak mantıklı bir gerekçenin olması gerektiğini belirterek, "Kız ve erkek öğrencilerin aynı evi paylaşmalarına karşıyım ama aynı okulu paylaşmaları doğaldır yıllardır bu devam ede gelen bir durumdur. Ayrı olduğunda daha iyi olabilir ama eğitime olumlu bir etkisinin olacağını düşünmüyorum. Tabi neleri getireceğini deneyerek görebiliriz" diye konuştu.

"Geç kalınmış güzel bir adımdır"
Üniversite öğrencisi olduğunu belirten Kemal Gezgin ise bunun üniversitelerde de uygulanması gerektiğini dile getirerek, "Çok geç kalınmış güzel bir adımdır. Şuan karma eğitimden dolayı öğrenciler okulla daha çok kızlarla zaman geçirmek için geliyorlar. Zaten üniversitelerde eğitime önem veren öğrenci yok gibi. Karma eğitim ortadan kaldırılırsa ilkokullarda bu çok olumlu olur. Hatta bunun üniversitelerde de bunun yapılması gerekir. Sınıfların ayrılması hem arkadaş anlamında hem de öğrenme noktasındaki birçok sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. Ki üniversite de bile bu yönde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır" ifadelerini kaydetti. (Sedat Karatay, Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir