• DOLAR 34.123
  • EURO 37.97
  • ALTIN 2817.07
  • ...
Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi hiçbir zaman İran için tehdit olmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fatih Sivi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Neçirvan Barzani basın mensuplarına ortak açıklamada bulundu.

Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu bölgeyle iyi ilişkilerimiz var ve bu durumdan faydalanabiliriz. Umarım Erbil ve Irak'la ilişkilerimizi güçlendirip sorun yaşamayız. Kürt, Arap, Ecem, Türk ayrımı yapmıyoruz. İnsanlar yeteneklerine göre değerlendiriliyor. İran ve bu bölge birçok sorunda birlikteydi. Bu ilişkileri geliştirmek için birlikte çalışabilir ve birbirimize yardımcı olabiliriz." dedi.

Barzani ise İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın ziyaretinin önemini vurgulayarak, "İran cumhurbaşkanının ziyareti tarihidir. İran'ın Irak ve IKBY ile ilişkileri de tarihidir. İlişkilerimizi her açıdan geliştirmek istiyoruz” dedi.

"IKBY toprakları hiçbir şekilde İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı kullanılmamalıdır." diyen Barzani, "Sorunlar var ama bu sorunları ekip olarak birlikte çözmemiz gerekiyor. Bu, bölgenin İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerini her düzeyde geliştirmeye hazırız." ifadesini ekledi.

Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin hiçbir zaman İran'a ve komşu ülkelere tehdit teşkil etmeyeceğini ve Irak ile İran arasındaki güvenlik anlaşmasına tamamen bağlı olduğunu vurguladı.

Kürdistan Bölgesel Başkanlığın açıklamasına göre her iki taraf da İran'ın Kürdistan Bölgesi ile siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda uzun süredir devam eden dostane ilişkilerine övgüde bulundu.

Taraflar, ekonomik ilişkilerin ve ticari alışverişlerin mevcut düzeyi, bunların nasıl genişletilebileceği ve aralarındaki karşılıklı iş birliği alanlarının tartışıldığı görüşmede, taraflar karşılıklı çıkarları ilgilendiren çeşitli konuları ele alıp, bölgede barış ve istikrarın korunmasının önemini tartıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir