Bangladeş'in geçici hükümeti, kilit sektörleri reform etme planını açıkladı
Bangladeş geçici hükümetinin Başdanışmanı Muhammed Yunus, göreve geldiğinden bu yana hukukun üstünlüğünü korumak ve kriz içindeki ekonomiyi güçlendirmek için harekete geçti.
Yunus, Bangladeş'te reform yapma çabalarının bir parçası olarak hükümetin yargı, seçim sistemi, yönetim, polis, yolsuzlukla mücadele komisyonu ve anayasayı reform etmek üzere altı komisyon kurulmasına karar verdiğini duyurdu.
Başbakan Şeyh Hasina'nın 5 Ağustos'ta Hindistan'a kaçmasının ardından 8 Ağustos'tan bu yana geçici hükümetin kuruluşunun ilk ayında, ulusa sesleniş konuşması yapan Yunus, komisyonların 1 Ekim'de çalışmalarına başlayıp, önümüzdeki 3 ay içinde çalışmalarını tamamlamasının beklendiğini söyledi.
Yunus, önümüzdeki seçimlerin özgür ve adil bir şekilde yapılabilmesi için Emniyet Teşkilatı, Kamu Yönetimi, Yargı, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu ile Seçim Komisyonu'nun reformdan geçirilmesinin elzem olduğunu söyledi.
Yunus, "Bu reformların aynı zamanda halk odaklı, hesap verebilir ve refah odaklı bir devlet sisteminin kurulmasına da katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.
Toplumun her kesiminden insanları, kendi alanlarında reform yapmaya çağıran Yunus, "Bu hepimizin sorumluluğudur. Kendi dünyanızda reform yapın. Bir ulusun reformu yalnızca hükümetin reformu olamaz." diye ekledi.
Yunus, komisyon raporlarından yola çıkarak geçici hükümetin bundan sonraki aşamada önemli siyasi partilerle görüşmeler düzenleyeceğini söyledi.
Son aşamada öğrenci toplulukları, sivil toplum, siyasi partiler ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla üç ila yedi gün süren kapsamlı bir istişare yapılacağını aktaran Yunus, hükümetin ülke için demokratik bir çerçeve oluşturma konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Yunus, hükümetinin komşu ülkelerle iyi ilişkiler istediğini, ilişkilerin adalet ve eşitlik temelinde olması gerektiğini yineledi. (İLKHA)