• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Tarihte bugün: 12 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ahmet Tali

1943: Almanlar, Duce ünvanlı İtalyan diktatör Benito Mussolini’yi hapishaneden kaçırdı. Hitler ile birlikte Faşizm’in en önemli uygulayıcılarından olan Benito Mussolini, İkinci Dünya Savaşı sırasında İtalyan Ordusu Kuzey Afrika ve Balkanlar’da Müttefikler’e karşı mağlup oldu. Nisan 1945’te yani savaşın son günlerinde, tanınmamak için Alman üniforması giyerek kaçmaya çalışırken İtalyan direnişine mensup partizanlar tarafından yakalandı ve göğsünden vurularak öldürüldü. Ertesi gün Mussolini’nin ve birkaç yandaşının cesedi, Milano’da Loreto Meydanı’nda baş aşağı sallandırıldı. 

1980: TSK, İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesini gerekçe göstererek sabaha karşı 4’te, ülke yönetimine el koydu. Darbenin gerçekleştiği 1980’den, 1986 yılına dek Türkiye’de: 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 49 kişi asılarak idam edildi. 171 kişinin işkenceden öldüğü belgelerle kanıtlandı. 388 bin kişiye pasaport verilmedi. 14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı. 30 bin kişi sakıncalı diye işten çıkarıldı. 3854 öğretmen, 120 üniversite öğretim görevlisi ve 47 yargıcın işine son verildi. Ülkeyi koruma adına Anayasa’yı askıya alarak kendi diktatörlüğünü kuran Cunta Yönetimi, hiçbir şiddetten kaçınmamış ve kendisini kabul ettirme adına her türlü yolu meşru saymıştır. 12 Eylül darbesi diğer darbelerde olduğu gibi Türkiye’nin on yıllarına mal olmuştur. 4 Nisan 2012’de 12 Eylül Darbesi’ni gerçekleştiren cuntacılar hakkında dava açılmış, darbeci Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın ölmesiyle dava düşmüştür. Böylece zalim ve mazlumun hukuku ahirete kalmıştır. 

2001: NATO Daimi Konseyi, bir ittifak ülkesinin saldırıya uğradığı anda, tüm üyelerin saldırıya uğradığı ilkesini içeren 5’inci maddenin uygulanmasına karar verdi. Bu karar 11 Eylül Saldırıları sonrası Amerika’nın, Afganistan ve Irak’ı işgal etmede işini kolaylaştırmak için alınmıştı. 

2006: Diyarbakır’ın Bağlar beldesinde meydana gelen bombalı saldırıda, 8’i çocuk olmak üzere 10 kişi öldü ve 15 kişi yaralandı. Çocukların öldürüldüğü birçok eyleme adı karışan PKK, ilk başta bu olayı üstlenmemişse de daha sonra eylemin PKK tarafından planlandığı ortaya çıkmıştı. 

2010: Anayasa değişikliği ile ilgili olarak 2010 Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumu yapıldı. Sandıkta ‘evet’ kararı çıktı. Halkın onayından geçen bu anayasa değişiklikleri ile Cumhurbaşkanı’nı halk seçiyor ve yüksek yargının yapısı değişiyordu.

2011: Müslüman halkın dört gözle beklediği ümmetin ekranı Rehber TV, Çağrı TV adıyla yayına başladı. İslami çizgide, Muhammedî misyondan taviz vermeyeceğini vadeden Rehber TV; aile hayatından siyasete, tarihten sanata, kültür ve gelenekten coğrafyaya, belgesellerden çocuk dünyasına, haber programlarından sinemaya ve daha insanoğlunu ilgilendiren birçok konuya varana dek geniş bir yelpazede izleyicilerinin karşısına çıkmayı hedeflemiş ve geçen yıllar zarfında beklentilerin üzerinde bir beğeni toplamıştır. 

2012: Büyük şeytan ABD’de Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve selleme hakaret içeren bir sinema filminin gösterime girmesi, İslam Dünyası’nı ayağa kaldırdı. Büyük bir infiale neden olan film, Türkiye, Mısır, Libya, Tunus, Pakistan, Nijerya ve Filistin başta olmak üzere İslam Dünyası’nın birçok bölgesinde günlerce protesto edildi. (İslam Dünyası Peygamber Efendimiz için ayakta)

2015: Kâbe’de vinç çöktü! Mekke'de meydana gelen vinç faciasında 110’u aşkın hacı adayı hayatını kaybetti. Kazayla ilgili yürütülen soruşturmada devrilen vincin hatalı bir şekilde yerleştirildiği ve kullanımı sırasında talimatlara uyulmadığı ortaya çıktı.  Soruşturma raporuna göre, ana yüklenici firma kazadan birinci derece sorumlu tutuldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir