• DOLAR 34.1
  • EURO 37.964
  • ALTIN 2810.099
  • ...

Badem taban fiyatları ve bademin bu yılki rekoltesi hakkında konuşan Ramanlı, çiftçilerin bir hazine olduğunu ve her zaman korunması gerektiğini kaydetti.

"Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını almak istiyorlar"

Çiftçilerin alın terlerinin karşılığını görmek istediğini dile getiren Ramanlı, "Adıyaman'ın Samsat ilçesinin Kuştepe köyündeyiz. Bir badem bahçesinde badem hasadına tanıklık ediyoruz. İşçilerimiz çalışıyorlar. Ağaçlardan bademleri şu anda hasat ediyorlar ve toplamaya devam ediyorlar. Samsat'ta ve Adıyaman genelinde aslında badem ağaçlarının birer yatırıma dönüştüğü ve ciddi bir gelir kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Her yerde olduğu gibi tabii ki çiftçilerimiz de emeklerinin karşılığını almak istiyorlar. Yaptıkları yatırımdan bir hayır görmek istiyorlar. Biz geldiğimizde henüz yeni açıklanmıştı badem fiyatları. Geçen sene badem taban fiyatları açıklanmamıştı, bu sene açıklandı. Açıklanan fiyatlar 70 ile 80 TL. dolayındadır. Belki bu çiftçileri bu sene bir nebze olsun rahatlatacak. Çünkü çiftçiler gerçekten de tüccarın elinde emeklerinin zayi olmasını istemiyorlar." dedi.

"Halkımızın, çiftçimizin sesi olmak istiyoruz"

Bademin taban fiyatını değerlendiren Ramanlı, "Açıklanan bu fiyatlar belki bu sene için çiftçilerimizi bir nefes aldıracak gibi görünüyor. Ama daha köklü sorunların olduğunu da kendileri ifade ediyorlar. özellikle ithal bademlerdeki gümrük vergilerinin geçmiş dönemde düşük olması peyderpey artması gerektiği hususunda ciddi bir talep var. Özellikle yerli çiftçinin üretimine, emeğine saygı gösterilmesi ve korunması için ithal bademde  gümrük vergilerinin artırılmasını talep ediyorlar. Biz de buradan halkımızın, çiftçimizin sesi olmak istiyoruz. Şu anda yanımda badem ağaçları olan, çiftliğini bademcik üzerinden devam ettiren kardeşlerimiz de var. Onların şahsında bütün çiftçilerimiz için bu yılın bereketli bir dönem olmasını diliyoruz ki görebildiğimiz kadarıyla geçtiğimiz sezona göre geçtiğimiz seneye göre badem ağaçlarındaki verim biraz daha yüksek. Bu da bir nebze olsun çiftçimizin yüzünü güldürüyor. Her vesileyle ifade ettiğimiz gibi çiftçiler birer hazine olarak hazine gibi korunmalı çünkü üretimin en dipten gelen temel sac ayaklarından birisi çiftçilik, çiftçimizin korunması gerekiyor. Ben bu vesileyle çiftçimizin bu badem üreticileri olan çiftçilerimizin de bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum." ifadelerini kullandı.

"Bağ, bahçelere zarar veren domuzlar için çözüm bulunmalı"

Kırsal alanda artış gösteren yaban domuzlarının köylünün ürünlerine zarar verdiğini ile getiren Ramanlı, "Son zamanlarda aldığımız en önemli şikayetlerden bir tanesi özellikle tarlalara, bağlara bahçelere domuzların zarar vermiş olmasıdır. Geçmişte bu bölgede domuz varlığına rastlanmadığı halde son zamanlarda çok ciddi bir artışın olduğu ve domuzların bizim de müşahede ettiğimiz halde ağaçlara zarar verdiği şikayetler var. bu konuda da gereli tedbirlerin alınması yaban domuzların bağlara, bahçelere zarar vermesinin önlenmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)