• DOLAR 34.271
  • EURO 37.629
  • ALTIN 2884.771
  • ...
Köylülerin içme suyu protestosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Siverek ilçesi Güvercin Köyü'ne bağlı Kartal mezrası sakinleri, köylerinde içme suyu sıkıntısına tepki göstererek Siverek- Diyarbakır karayolunu taşlar ve yaktıkları lastiklerle trafiğe kapattılar.

 

Köy sakinleri gazetecilere, uzun süreden beri yaşadıkları su sıkıntısına dikkat çekmek amacıyla, yolu çift taraflı olarak trafiğe kapattıklarını söylediler.

 

Karayolundan geçmek isteyen sürücüler ile köylüler arasında, zaman zaman gerginlikler yaşanırken,  köylüler , kaymakam gelinceye kadar yolu açmayacaklarını belirttiler. Olay yerine gelen jandarma ekipleri, güvenlik önlemleri alırken, karayolunun kapatılmasından dolayı kilometrelerce araç kuyruğu oluştuğu gözlendi.

 

İlçeden gelen Jandarma ekiplerinin uğraşları sonucunda, yolu trafiğe açan köylüler, daha sonra, Siverek Kaymakamlığı'na giderek Kaymakam Hamza Erkal ile görüştüler. Köy heyeti yaptıkları görüşme sonucunda Kaymakamdan, köylerinde tekrar kuyu açılacağı sözünü aldılar.

 

Köyde su arama çalışmaları yeniden başlayacak

Konu hakkında gazetecilere açıklama yapan Siverek Kaymakamı Erkal, Siverek ilçesine bağlı 66 yerleşim yerinde bir yıl öncesine kadar hiç su bulunmadığına dikkat çekerek, "Yaptığımız çalışmalar sonucunda 37 yerleşim yerini suya kavuşturduk. 10 tane yerleşim yeri de önümüzdeki günlerde suya kavuşacak. Geriye kalan köylerimizle ilgili, sondaj makinemiz var ve kuyular açmaya devam ediyoruz. Kuyu açma çalışmaları köylerin nüfusuna, orada besledikleri hayvan sayısına ve bahçelerine göre belirleniyor. Sondaj kuyularının açılması 25 gün sürüyor. Dolayısıyla 25 gün arayla köylerimizde kuyuları açıyoruz. Bahsi geçen Güvercin ve Kartal köylerimizde, daha önce 7 tane kuyu açıldı. Bu 7 kuyudan sadece en son çalışmamızda su çıktı. Son aylarda o kuyunun da çöktüğü tespit edildi. Kuyu çökünce insanlarımız susuz kaldı. Köylülerimiz ise bir an önce suya kavuşmak için, seslerini duyurmak için karayolunu trafiğe kapattılar. Oysa daha zorda olan köylerimiz var, kuyu açmamıza rağmen 400-500 metre derinliğe inmemize rağmen su bulamadığımız köyler var. O insanların yıllardır suları yok ve komşu köylerden taşıma suyu ile idare ediyorlar. Yıllardır susuz yaşamış bazı köylerimiz var. Güvercin köyünde daha önce açılmış kuyu var, oradan su çıktı. Biz tekrar yeniden bir kuyu açacağız." dedi.

 

Güvercin Köyü Kartal Mezrası sakinleri, Kaymakamla görüşüp, yeni kuyu açma sözünü aldıktan sonra, köylerine döndüler. (Abdurrahman Uğurlu-iLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir