• DOLAR 34.108
  • EURO 37.963
  • ALTIN 2811.832
  • ...

Batman'da ilk önce ikinci ürün olarak ekilmeye başlanan yağlık ayçiçeği, elde edilen verimin fazlalığı ve devlet teşviki sayesinde bu sene birçok çiftçi tarafından birinci ürün olarak ekildi.

Batmanlı çiftçilerin bu ürüne ilgilerinin sevindirici boyuta ulaştığını vurgulayan Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, bu sene yaklaşık bin 500 dönüm arazide ikinci ürün, 173 dönümde ise birinci ürün olarak ayçiçeğinin ekildiğini söyledi.

Arıcılık ile ayçiçeği ekimini birlikte hayata geçirmeye yönelik çalışmalarının olduğunu ifade eden Aydın,  bu şekilde her iki alanda da iyi bir verim alınabileceğini belirtti.

"Yüzde 75 hibeli tohum desteği alarak çiftçilerimize dağıttık"

Batman'da deneme amacıyla ayçiçek ekimini ilk 2023 yılında yaptıklarını belirten Aydın, "2022 yılında Batman Valimizin talimatıyla ayçiçeğiyle ilgilenmeye başladık ve ayçiçeği çalıştayı yaptık. Çalıştay sonrası 2023 yılında ise ilk deneme ekimimizi yaptık. Geçen sene ikinci ürün olarak 50 dönümde 6 çeşit ekim denemesi yaptık. Bunlardan en çok verim aldığımız iki çeşidimizi bu sene daha yaygın olarak çiftçilerimize dağıttık. İl özel idareden de gübre ve ilaç desteğini, Tarım ve Orman Bakanlığımızda da proje kapsamında yüzde 75 hibeli tohum desteği alarak çiftçilerimize dağıttık. Bu sene yaklaşık bin 500 dönüm arazide ikinci ürün olarak, 173 dönümde ise birinci ürün olarak ekildi." dedi.

"Bu sene Batman'da toplamda bin 600 dönümden fazla ayçiçeği ekildi"

Bu sene Batman'da toplamda bin 600 dönümden fazla arazide ayçiçeği ekimi yapıldığını vurgulayan Aydın, "Birinci ürünlerin hasadı yapıldı ve şu anda içinde bulunduğumuz tarla ikinci üründür. Temmuz ayında buğday hasadından sonra ekilmiş bir tarladır. Bu sene Batman'da toplamda bin 600 dönümden fazla ayçiçeği ekildi. Bu sene çoğu deneme ekimi olmasına rağmen çiftçilerimizin rağbeti var. İnsanoğlunun temel tüketim maddelerinden biri protein diğeri ise yağdır. Ülkemiz yağ ihtiyacını yüzde 75-80 yağ ihtiyacını karşılayabiliyor. Yüzde 20'lik kısmını da ithal etmemek için Tarım ve Orman Bakanlı, valilik ve il özel idarenin de destekleriyle çalışıyoruz." İfadelerini kullandı.

"Hedefimiz Batman'da bu ürünü çitçilere benimsetmektir"

Ayçiçeğinin ekilmesiyle aracıların da bundan faydalanacağını belirten Aydın, "Hedefimiz Batman'da bu ürünü çitçilere benimsetmektir. Çünkü her sene aynı tarlaya mısır ve buğday ekmek doğru değildir. Bakanlığımız Batman için yağlık ayçiçeğini destekleme kapsamına aldı. Bundan sonra çiftçilerimiz Batman'da yağlık ayçiçeği ekerlerse devlet desteği de alabilecekler. Ayçiçeğinin geliri iyidir. Geçen sene ilk üründe dönüm başına 300 kilo aldık. Ayçiçeği tarlasında arılar da vardır. Ayçiçeği ekiminin artmasıyla arıcıların çiçek bulma sorunları da ortadan kalkmaktadır. Bu hem ayçiçeklerinin verimine yararlı hem de arıcılarda yararlanmaktadır. Dönüm başı iki arı kovanının olmasını öneriyoruz. Bu şekilde hem kaliteli bal hem de daha kaliteli ayçiçeği verimi elde edilmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)