• DOLAR 34.102
  • EURO 38.063
  • ALTIN 2836.271
  • ...
Bosna Hersek'te savaş suçlularına tepki: "Kahraman" olarak gösterilmesine karşı çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

RS, yeni eğitim öğretim döneminde tarih derslerinde müfredat değişimine giderek, Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşın sorumluları ve uluslararası mahkeme tarafından "savaş suçlusu" olarak ilan edilen Mladic ve Karadzic'i "kahraman" olarak derslerde işleme kararı verdi.

RS Eğitim ve Kültür Bakanlığı kararıyla tarih dersi müfredatına giren "RS Savunma Savaşı" başlıklı konu kapsamında 9. sınıf öğrencilerine 5 hafta boyunca Mladic ve Karadzic'in işlediği savaş suçları "kahramanlık hikayesi" olarak anlatılacak.

RS içerisinde Müslüman öğrencilerin de okul sıralarında oturduğu göz önünde bulundurulduğunda binlerce Boşnak'ın öldürülmesinde büyük rol oynayan bu iki ismin yüceltilmesi sert tepkilere neden oldu.

"Mladic ve Karadzic'i kahraman olarak göstermek tehlikeli"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Denis Becirovic, RS'de savaş suçlularının eğitim sisteminde yüceltilmesi konusunu şiddetle kınayarak, "Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'e elindeki hakları kullanması ve RS'teki ilgili bakan Zeljka Stojicic'i görevden alması çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

Schmidt'ten yeni müfredatın engellenmesi yönünde bir karar beklediğini belirten Becirovic, "Avrupa Birliği (AB) de savaş suçlularının yüceltilmesinin kabul edilebilir olmadığını göstermeli. AB'den bu noktada somut ve kararlı adımlar bekliyoruz." dedi.

Becirovic, bu tarz kararların ülkeyi ayrımcılığa sürüklediğini vurgulayarak, "Savaş suçluları Mladic ve Karadzic'i kahraman olarak göstermek son derece tehlikeli. Bu adamlar kahraman değil. Bu isimler uluslararası mahkemelerce hüküm giymiş, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan suçlu bulunmuş kişiler." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir