• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Etiketin üzerinde yazan içinde de olmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu tarafından düzenlenen "Gıda Mevzuatındaki Yenilikler, Uygulamaları ve Tüketici Hakları" konulu panelde, 5996 sayılı yeni kanunla getirilen düzenlemeler paylaşıldı. Panelde konuşmacılar, gıda etiketleri üzerinde yazılı olanların içinde de bulunması gerektiğini belirtti.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Uzmanlık Grubu Koordinatörü Aytuğ Onur, panelin açılışında yaptığı konuşmada, grup olarak çok aktif bir politika izleyerek, kamuoyunu aydınlatmak, sektörü bilgilendirmek ve sorunların çözümüne aracılık etmek konusunda her türlü katkıyı sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Onur, Gıda Uzmanlık Grubu'nun sektördeki tüm tarafların katılımıyla çok önemli bir platform haline geldiğini de vurguladı.

2013 yılında, gıda güvenliği kuralları alanında etiketleme, gıda katkı maddeleri, saflık kriterleri, aroma verici maddeler ve gıda takviyeleri gibi bir dizi konuda çok önemli mevzuatların kabul edildiğine vurgu yapan Onur, özellikle gıda katkı maddeleri konusundaki düzenlemeyle, insan sağlığına ilişkin önemli risklerin süratle ortadan kaldırılacağını anlattı.

Gıda işletmelerinin kayıt edilmesi ve onaylanmasına yönelik yeni kuralların uygulanmasının kayda değer çabalar gerektirdiğini belirten Onur, ALO 174 Gıda İhbar Hattı'nın tüketiciler tarafından çok benimsendiğini ve sektöre çok önemli bir hizmet sunduğuna da işaret etti.

"Etiketin üzerinde yazan içinde de olmalı…"

Tüketicilerin en önemli dayanağının ve bilgi alma yerinin 'Gıdalar üzerindeki etiketler' olduğunu söyleyen Onur, "Etiketin üzerinde yazan içinde olmalı, ürünün içinde olan da etiketinde yazmalı ve yetkili makamlar bunların doğruluğunu denetlemeli, tüketiciler ise mutlaka etiketi okumalı" diyerek konunun önemine dikkat çekti. Onur, gıdadaki uygulamaya ilişkin olarak, tüketici mahkemeleri ile hakem heyetlerinin kapasitelerinin daha fazla güçlendirilmesi gerektiğini de kaydetti.

Mevzuattaki değişiklikler çok önemli…

BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu Başkanı Nadir Işık ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, denetim yapma, riskleri alma-yönetme, bilimsel gelişmelere ve uluslararası ilişkilere göre mevzuatları düzenlenmenin yanı sıra gıda üreticileri ile tüketicileri bilgilendirmekle görevli olduğunu anlattı. Işık, gıda güvenliği ile ilgili yapılan çalışmaları ve mevzuatlardaki değişiklikleri çok önemsediğini belirterek, 5996 sayılı Kanun çerçevesinde 103 adet yeni yönetmeliğin uygulamaya konulduğunu anımsattı.

"Sosyal medyada gıdayla ilgili bilgi kirliliği var"

Konuşmasında, özellikle sosyal medyada gıda güvenliğiyle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği yaşandığını ifade eden Erdal Kuzucu, gıdadaki bütün sürecin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrolünde olduğunu vurguladı. İl Müdürlüğü olarak toplumun tüm paydaşlarıyla irtibat ve işbirliği halinde olduklarını kaydeden Kuzucu, gıda güvenilirliğinin, birincil üretimden başlayarak son tüketiciye kadarki gıda zinciri boyunca sağlandığını anlattı. Kuzucu, "Tüketicilere güvenilir gıda temin etmek, etkin ve yeterli denetim yapmak Bakanlığımızın asli görevlerindendir… Gıda üreticisi ise, ürettiği ürünün uygun olduğunu sağlamaktan birinci derecede sorumludur." dedi.

Etiket Yönetmeliği ile ilgili düzenlemeleri paylaşan Sibel Tokat ise, etiketlemenin, kesinlikle tüketiciyi yanıltıcı biçimde olamayacağını anlattı. "Yönetmeliklere uygun olmayan etiketlerle ilgili çok fazla işlem yapıyoruz" diyen Tokat, etiketin, gıdadaki içeriğin doğru, açık ve tüketicinin anlayabileceği şekilde düzenlenmesinin mecburi olduğunu kaydetti.

Gıda ürünlerindeki "Hileli" işlemlerle ilgili, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Merkez Enstitüsü'nde beklentileri tam anlamıyla karşılayan analizler yapabildiklerini söyleyen Orhan Eren de, kamuoyunda tartışma konusu olan, örneğin, süt ve süt ürünlerinin içine hayvan iç yağı karıştırılıp karıştırılmadığının ve zeytinyağında yağ asidi kompozisyonlarının olup olmadığının ölçümünü rahatlıkla gerçekleştirebildiklerini vurguladı.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir