• DOLAR 33.99
  • EURO 37.866
  • ALTIN 2814.425
  • ...
Tunus Cumhurbaşkanı, seçimlere bir ay kala tüm valileri değiştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala ülkedeki 24 il için yeni valiler atadı. Karar, Tunus Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi sosyal medya hesabında yapılan bir duyuruyla kamuoyuna açıklandı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in yetkilerinin 2021'deki yeni anayasa ile genişletilmesinden bu yana, devletin üst düzey yetkililerini atama yetkisi ona ait. Muhalefetteki rakipleri, Said'i iktidar üzerindeki hâkimiyetini güçlendirmeye çalışmakla suçluyor.

Said'in 25 Ağustos'ta yaptığı kapsamlı kabine değişikliği, savunma, dışişleri ve ekonomi bakanları da dahil olmak üzere 19 bakanı kapsadı.

Geçen ayın başlarında Said, Başbakan Ahmed el-Heşani'yi görevden aldı ve onun yerine Sosyal İşler Bakanı Kemal el-Maduri'yi atadı. Maliye, adalet ve içişleri bakanları ise görevlerinde kaldı.

Bu kabine değişiklikleri, Tunus'ta su ve elektrik kesintilerinin sık yaşandığı ve bazı ürünler ile ilaçlarda kıtlık görüldüğü bir dönemde, mali kriz ve geniş çapta memnuniyetsizlikler ortasında yapıldı.

66 yaşındaki Said, 2019'da demokratik yollarla seçilmişti, ancak 25 Temmuz 2021'de iktidarı tek başına devraldı. Yaklaşan seçimlerde ikinci bir dönem için aday olmayı planlıyor ve adaylığını, "kurtuluş savaşı" ve "kader belirleme savaşı" olarak nitelendirdiği, "yeni bir cumhuriyet kurmayı" amaçlayan bir mücadelenin parçası olarak görüyor.

Öte yandan, Tunus'taki muhalefet partileri ve insan hakları grupları, Said'in rakiplerini seçim yarışından uzaklaştırmak için keyfi kısıtlamalar ve korkutma yöntemleri kullanarak ikinci bir dönem kazanma yolunu açmaya çalıştığını belirtiyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir