• DOLAR 34.003
  • EURO 37.886
  • ALTIN 2821.885
  • ...
Tarihte bugün: 7 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜSEYİN GİZLİ

70: İmparator Titus komutasındaki Roma İmparatorluğu ordusu Kudüs’ü işgal etti; şehir yağmalandı. Putperest Roma, uzun yıllar boyu semavi dinlerle savaşmış; özellikle İsevîlere karşı yüzyıllar boyu baskı, işkence ve kıyım politikasını uygulamıştır.

1916: Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz uçakları İstanbul Haydarpaşa Garı’nı bombaladı. 

1927: ABD’li mucit Philo Taylor Farnsworth (Faylo Teylır Farnz vort) tamamen elektronik sistemle çalışan ilk televizyonu geliştirdi. Daha önce mekanik ve yarı elektronik televizyonlar icat edilmiş; bu gelişme, TV serüveninin geldiği son nokta olmuştu.

1940: İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası, Londra’yı bombalamaya başladı. 57 gün kesintisiz devam edecek olan bu gece bombardımanlarına Der Blitz, yani “yıldırım” adı verilmiştir. Blitz, İngiltere çapında birçok kent ve kasabayı etkilemiş, Ancak asıl saldırı başkent Londra’yı hedef almıştı. 1941 yılının Mayıs ayı sonunda 40 bini aşkın sivil ölürken, bir milyondan fazla kişi de evsiz kalmıştı. 

1946: Türkiye’de ilk büyük devalüasyon yapıldı. 1,83 TL olan ABD Doları’nın fiyatı, yüzde 54 artırılarak 2.83 TL’ye çıkarıldı. Devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Bu yolla ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur.

1958: Ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, “Sehpalar kurulursa, nasıl işleyeceğini kimse bilemez” dedi. Bir önceki gün, Başbakan Adnan Menderes, “idam sehpalarında can verenlerden ders alsalar ya” şeklinde bir açıklama yapmış ve İnönü de bu açıklamaya misilleme yapmıştı. Tarih gösterdi ki bu idam sehpaları düellosundan İnönü zaferle çıkmış ve polemikten 3 yıl sonra İnönü’nün de desteğini alan Cunta, Menderes ve iki bakanı idam etmişti. 

2005: Mısır’da 24 yıldır iktidarda bulunan Hüsnü Mübarek, düzenlenen ilk çok partili seçimlerde oyların yüzde 88,6’sını alarak yeniden cumhurbaşkanı oldu. 1946’da Türkiye’de de uygulanan göstermelik çok partili sistemden ilham alan Hüsnü Mübarek, kurallarını kendisinin koyduğu, tüm aşamaların kontrol altında tutulduğu bir sistemde tıpkı 1946’da CHP gibi oyların yüzde 90’ını alma becerisi(!) göstermişti. 

2015: Batı Şeria’da siyonist işgalcilerin kundakladığı evde çıkan yangında şehid olan 18 aylık Ali Devabişe ve babasının ardından, saldırıda yaralanan anne Riham Devabişe de şehid oldu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir