• DOLAR 33.997
  • EURO 37.847
  • ALTIN 2820.797
  • ...
HAMAS:  MÜZAKERE DEĞİL DAYATMA VAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, ateşkes müzakerelerinde yer alan HAMAS yetkilisinin, üst düzey Dışişleri Bakanlığı makamlarına ilettiği bilgileri paylaştı. Buna göre söz konusu HAMAS yetkilisi, bölgedeki güvenlik endişeleri ve yaklaşan başkanlık seçimleri nedeniyle, ABD'nin ateşkes anlaşmasının sağlanması çabalarında samimi olabileceğini ancak, buna karşılık ABD'lilerin işgal rejimine "herhangi bir baskı yapmadığının" altını çizdi. Diğer taraftan ABD'nin medyaya gerçek durumu yansıtmadığını vurgulayan HAMAS yetkilisi, sürekli iyimser mesajlar verildiğini ancak durumun hiç de olumlu olmadığını aktardı.

Netanyahu'nun sürekli yeni şartlar öne sürdüğünü ifade eden yetkili, "Philadelphia koridorundan çıkmaya yanaşmıyor ve Refah sınır kapısı için de yeni şartlar öne sürüyor. Her defasında yeni bir sayfa açılıyor. Her defasında başa dönüyoruz ve yeni bir süreç başlıyor. israil sürekli hedef yükseltiyor. Bu süreç müzakere değil, dayatmadır. Bu yaklaşımla ateşkes umudunu kaybediyoruz." ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin Philadelphia koridoru, Refah sınır kapısı ve esir değişimi olmak üzere 3 temel noktada devam ettiğini aktaran yetkili, "ABD, iki hafta daha müzakerelere devam edeceklerini ve çözüme ulaşılamazsa müzakerelerden çekileceklerini söyledi. Bu son derece tehlikeli bir karar, çünkü başladığımız noktaya geri döneceğiz. Biz 2 Temmuz çerçevesinde müzakere edeceğimizi söyledik. Ancak, israil ise 24-25 Mayıs belgesinin ve BM Genel Güvenlik Konseyi’nin onayladığı Biden'ın planının gerisine gidiyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil." dedi.

Gazze halkının çok zor durumda olduğunu; yiyecek ve ilaç bulunmadığına dikkat çeken yetkili, sadece un ve kuru gıdanın bulunduğunu, taze ürünler, et ve diğer yaş meyve sebzelerin ise bulunmadığını kaydetti. 

HAMAS: ABD'nin teklifi işgalciye zaman kazandırmaktır

HAMAS Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan, ABD'den Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası yönünde gelecek herhangi bir yeni teklifin, "israil sokaklarındaki öfkeyi gidermeyi" ve "Filistin halkının daha fazla öldürülmesi için zaman kazandırmayı" amaçladığını belirtti.

HAMAS'ın Telegram'daki sayfasında yayınlanan açıklamaya göre, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni bir teklif sunma niyeti konusunda medyada duydukları ve arabulucularla konuşulanlar dışında yeni bir şeyin olmadığını söyledi. ABD'nin işgal rejiminin ortağı olduğunu, Binyamin Netanyahu'ya yeterli baskıyı uygulamadığını ve sunulan girişimlere uyması için yapılması gerekenleri yapmadığını ifade eden Hamdan, “ABD'nin bir girişim sunma konusundaki konuşması, israil-ABD başarısızlığının bir sonucu olarak (işgal rejimi sokaklarındaki) öfkeyi absorbe etme ve Filistin halkını daha fazla öldürmesi için Netanyahu'ya daha fazla zaman verme girişimidir." dedi.

"YENİ BİR GİRİŞİME GEREK YOK"

Hamdan, işgalci esirlerin Gazze'den işgal rejiminin şartlarına göre kurtarılması fikrinin mümkün olmadığını ve saldırılar sona ermedikçe ve işgal rejimi Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmedikçe esirlerin ailelerine geri dönmeyeceğini kaydetti. HAMAS’lı yetkili Hamdan, "Yeni bir girişime gerek yok. Gereken, Netanyahu'yu 2 Temmuz'da sunulan ve direnişin onayladığı şeye mecbur bırakmaktır. Çıkış yolu budur, ufku olmayan daha fazla müzakere değil." diye konuştu

HAMAS'ın, işgal rejiminin Philadelphi Koridoru'nda kalmasına izin veren her türlü formülü reddettiğini yineleyen Hamdan, Philadelphi Koridoru'nun, "ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme ve esir takasını içeren anlaşmanın imzalanması için üzerinde anlaşmaya varılan" Gazze'den çekilme sürecinin bir parçası olduğuna dikkati çekti. 

HAMAS: Netanyahu ateşkes anlaşmasına engel oluyor

HAMAS yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, işgalci çete elebaşı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes anlaşmasına ulaşılmasına engel olduğunu belirtti.

Ebu Zuhri, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıklamalarının, Netanyahu'nun ateşkes anlaşmasına yönelik çabalara engel olduğunu ABD'nin itiraf ettiğini söyledi. Ebu Zuhri, HAMAS'ın, ateşkesi ve Gazze'den tam çekilmeyi garanti eden her türlü çaba veya teklifle etkileşime hazır olduğunu belirtti. Daha önce ABD Başkanı Joe Biden, esir takası için nihai anlaşmanın yakın olduğunu ancak siyonist rejim Başbakanı Netanyahu'nun bu anlaşmayı uygulamak için yeterli adımları atmadığını ifade etmişti. HAMAS direniş grubu ile siyonist rejim arasındaki müzakerelerdeki en önemli çıkmaz, Gazze-Mısır sınırı boyunca uzanan Salahaddin (Philadelphi) Koridoru ve Gazze sınırındaki doğu-batı "Netzarim" koridoru üzerinde yaşanıyor. 

ABD’DEN MÜZAKERELERİN SONUÇLANMASI ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu hafta sonu Gazze Şeridi'nde 6 esirin ölümünün ardından işgal rejimi ile HAMAS arasındaki ateşkes görüşmelerini sonuca ulaştırma zamanının geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, başkent Washington'daki günlük basın toplantısında, işgal rejimi ile HAMAS arasında Gazze'de ateşkes ve esir takasına yönelik görüşmelere değindi. Miller, "Gazze'de halen onlarca rehine var ve onları eve getirecek bir anlaşma bekliyorlar. Bu anlaşmayı kesinleştirmenin zamanı geldi." Dedi. "israil halkı, Filistin halkı ve dünya daha fazla beklemeyi göze alamaz." diyen Miller, ABD'nin önümüzdeki günlerde nihai bir anlaşmaya varmak için Mısır ve Katar dahil olmak üzere bölgedeki ortaklarıyla görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Sözcü Miller, "Geçen haftaki görüşmelerde, kalan engellerle başa çıkma konusunda ilerleme kaydettik, ancak nihayetinde bir anlaşmayı sonuçlandırmak her iki tarafın da esneklik göstermesini gerektirecek." dedi. Miller, tarafların, "hayır yerine, evet demek için" neden araması gerektiğini belirtti. ABD, Mısır ve Katar, bir süredir işgal rejimi ile HAMAS arasında Gazze'de ateşkes ve esir takasına yönelik görüşmeleri yürütüyor.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir