• DOLAR 33.901
  • EURO 37.635
  • ALTIN 2809.646
  • ...
TÜKİD: Gıda ürünlerinde gösterilen hassasiyet kırtasiye ürünleri için de gösterilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaz sürecinde kırtasiye sektöründe yaşanan durgunluk okulların açılmasına yakın yeniden hareketlenmeye başladı.

Her sene eğitim-öğretim sezonun başlamasına yakın süreçte gündeme gelen konulardan birisi de güvenli kırtasiye alışverişi oluyor.

Kimyasal madde içermeyen, sağlığa zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi çocukların sağlığı açısından büyük önem arz ediyor.

Güvenli kırtasiye ürünü alışverişi ile ilgili uyarılarda bulunan sektör temsilcileri, çocukların sağlığı için CE ve N71 lisansı olmayan ürünlerin satın alınmaması tavsiyesinde bulunuyor.

Bu yıl kırtasiye ürünlerine gelen zam, güvenli kırtasiye alışverişi ve okula yeni başlayacak olan öğrenciler için bir çantanın en az maliyetle kaç liraya hazırlanabileceğine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, gıda alışverişinde olduğu gibi kırtasiye ürünlerinde de sertifikaya bakılması gerektiğini, kaliteye göre değişkenlik gösterse de ilkokula başlayacak olan bir çocuğun ihtiyacını karşılayacak olan ürünlerin en az bin 600 liraya tamamlanabileceğini ifade etti.

"Geçen seneye göre kırtasiye ürünlerinde yüzde 60'lık bir artış var"

Özkal, "Çocuklarımız 9 Eylül'de okulların acıkmasını heyecanla bekliyorlar. Kırtasiyeciler de mayıs ayından itibaren bütün hazırlıklarını tamamladı. Öğrencilerimiz ve velilerimiz ile buluşmanın heyecanı içerisindeler. Burada bize sorulan en çok sorular, bir çantayı doldurmak ne kadar maliyet alır? Bu tercihlere ve bütçelere göre değişebilir. Bizler ise her yıl birinci sınıfa giden bir öğrenci çantası ne kadar paraya doldurabilir? Diye bir çalışma yapıyoruz. Bu yıl bir çanta bin 600 liraya civarında doluyor. Geçen seneye göre yüzde 60 civarında bir artış var. Ürün bazlı ise yüzde 30 ile 60 arasında farklılıklar var. Daha makul fiyatlara da alınabilir." Dedi.

Kırtasiyecilerin her zaman eğitime destek veren bir sektör olduğunu belirten Özkal, "Kırtasiyeler işinin ehli ve 365 gün denetlendikleri için veliler burada çocuklarına yönelik kırtasiye malzemelerinin hem çok çeşidini hem de bütçelerini uygun olanı bulabilirler. 300 liraya da çanta var, 3 bin liraya da. 300 liraya da bin 500 liraya da matara var. Bizim hedefimiz her zaman çocukların eğitimlerine devam etmesidir. Onun içinde istedikleri kırtasiye ürünleri kırtasiyelerden bulabiliriler." diye konuştu.

"En sağlıklı ürünü seçmek istiyorsak, testlerinin yapılmış olduğuna bakmamız gerekiyor"

Gıda alışverişinde dikkat edilen hususların kırtasiye ürünleri için de geçerli olması gerektiğini aktaran Özkal, "Güvenilir kırtasiye ürünü derken de çocuğumuza yedireceğimiz bir gıda da ambalajına ne kadar özen gösteriyorsak, kırtasiyede de aldığımız ürünün ambalajını mutlaka incelememiz lazım. Üzerinde (CE) Avrupa standartlarına uygun olup olmadığına bakmamız lazım. CE, N71 1.2.3 testlerinin yapıldığına bakmamız lazım. Çocuklarımız bir yıl boyunca bu ürünler ile fiziksel temas halinde bulunuyorlar. Dolayısı ile en sağlıklı ürünü seçmek istiyorsak mutlaka bu testlerin yapılmış olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca ürünün kimliğinin belli olması gerekiyor. İçerik ile ilgili detayların bulunması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Ucuza aldığımız ürünler, ekonomize başka yerden zarar verebilir"

Merdiven altı, açık pazar yerleri veya kimliği belli olmayan ürünleri tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayan Özkal, aile ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Kırtasiyeler 365 gün denetlendiği için güvenilir ürünleri raflarında bulundurmak zorundalar. Kırtasiyeler ne zaman hangi ürünleri aldığını, fiyat ve test denetimine tabi tutuluyorlar. Yapacağımız bir yıllık alışverişte arada ki fark ne kadar ucuz olursa olsun, pazardan aldım 3 lira kırtasiye den aldım 7 lira gibi ekonomimize başka yerden zarar verebilir. Çocuklarımız da geleceğimizin emanetidir. Onun için dikkatli alışveriş yapmamız gerekiyor. İnşallah herkese çok güzel bir eğitim öğretim yılı olur." ifadelerine yer verdi (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir